Annons
X
Annons
X

Mona Sahlin borde välja sitt sällskap

SAP | DEMONSTRERADE MED HAMAS OCH HIZBOLLAH

I lördags deltog Mona Sahlin och förre utrikesministern Jan Eliasson i en demonstration där fanor för Hamas och Hizbollah vajade för vinden. Stora flaggor, fullt synliga. I demonstrationen sågs också hakkors. Senare under protestmötet stacks den israeliska flaggan i brand.

I Malmö talade riksdagsledamoten Luciano Astudillo, som sitter i s partistyrelse. På en film från mötet ses tre stora Hizbollahfanor. En man bredvid Astudillo bär terrorledaren Hassan Nasrallahs porträtt på sitt bröst.

I Norrköping deltog förre partisekreteraren Lars Stjernkvist, nu kommunalråd. Han fångades på bild under Hizbollahflagg av bloggaren Erik Svansbo, som också konfronterade Stjernkvist. ”Det var inget konstigt med det”, ska Stjernkvist ha svarat. Också i Norrköping förekom hakkors.

Annons
X

Man kan begripa att kriget i Gaza väcker starka känslor. Men ser man terroristsympatisörer, nazisymboler (i fallen ovan användes de i försök att jämställa Israel med nazister) eller annan antisemitism i en demonstration bör man inte delta själv. Det här är grupper som inte vill ha fred. De vill förinta Israel.

Det ska medges att Hamas flaggor kanske inte är allmänt kända. Men Hizbollahs gula baner, med den uppsträckta handen som greppar en automatkarbin, torde även för den oinvigde larma om organisationens inriktning. Och hakkorsen har väl inte ens den socialdemokratiska skolpolitiken kunnat utplåna ur medvetandet?

Ingen tror förstås att socialdemokraterna sympatiserar med terroristerna och fundamentalisterna i Hizbollah och Hamas. Men ett samtidigt deltagande i flera tåg i landet tillsammans med anhängare till dessa grupper är ändå något slags ställningstagande – ett ställningstagande som med rätta förfärar den judiska minoriteten och dessutom äventyrar omvärldens förtroende för Sverige.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X