SvD Perfect Guide
Annons

Momsplaining hör hemma i helvetet

Det var sättet han sa det på. Hur han formade läpparna till två smala, vita streck och liksom väste fram: ”Hälsa din karriärmamma från mig.” En liten dusch av spott regnade ner på min himmelsblå cykelhjälm. Jag tittade förvånat upp på min bästa kompis pappa. Jag var nio år och kunde för mitt liv inte förstå varför han var nedlåtande. Jag minns att hans fru, kvarterets perfekta och mycket vackra hemmafru, kom ut på trappan i förkläde med volanger och sa: ”Men Göran, Elin kan ju inte hjälpa att hennes mamma är gift med jobbet”.

Text: Elin af Klintberg - 8 juli 2020

Det var första gången jag förstod att jag kanske borde skämmas för min morsa. Att det här med kvinnor som hade en framgångsrik karriär var något onaturligt och fult. Innan var det något jag aldrig reflekterat över; jag trodde alla mammor körde den stora bilen, klädde sig i dräkt och tjänade pengarna – medan papporna var hemma och bakade, flätade hår, diskade och nattade. Mina kinder hettade och jag trampade förvirrad och ledsen hem genom villakvarteren på min ärvda Crescent med bockstyre.

Vilken tur att vi har kommit så långt sedan 80-talet, kanske du tänker. Men tyvärr är det långt ifrån sanningen. Skammen bor kvar. Moderskapet och en framgångsrik karriär provocerar fortfarande. Kommentarerna kommer ofta när man minst anar det. Som när man med andan i halsen springer in på förskolan klockan 16 en fredagseftermiddag bara för att upptäcka att ens unge sitter helt själv i sandlådan. ”Vissa mammor vill faktiskt vara med sina barn i stället för att jobba.” Pedagogen tittar uppfordrande på mig och plötsligt blir jag nio år igen med blossande kinder. Eller som en av mina mest framgångsrika väninnor nyligen berättade: att ju fler priser och utmärkelser hon fick i jobbet desto mörkare i blicken blev hennes man. Till sist tog han till det enda han hade kvar: ”Du tror du är så jävla duktig, men du är en usel mamma”.