Annons
X
Annons
X

Momskrav på ideell secondhand kvarstår

Det blev tummen ned då branschnätverket Ideell Second Hand mötte finansdepartementet i hopp om att även i fortsättningen slippa betala moms på försäljningen. Regeringen hänvisar till EU-regler och domstolsbeslut.

Av TT
(uppdaterad)

Ideell Second Hand samlar biståndsorganisationer med över 500 secondhand-butiker i landet vars överskott går till olika sociala verksamheter. Dessa har tidigare varit momsbefriade vilket, hävdar organisationerna, är villkoret för att det ska bli något överskott att tala om. Det handlar årligen om närmare en miljard kronor.

Men efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen 2013, meddelade Skatteverket i höstas att försäljningen ska beläggas med moms. Enda undantaget är mindre omfattande försäljning som huvudsakligen sköts av ideell personal.

Denna vecka skickade verket ut en förnyad uppmaning till berörda organisationer att momsregistrera sig - vilket dock ingen av dem ännu gjort.

Annons
X

– Vi skulle tvingas betala in 15 miljoner kronor, pengar vi helt enkelt inte har. Då går vi i konkurs, säger Tove Karnerud, försäljningschef hos Emmaus Björkå i Väst och Syd.

Under torsdagens möte med branschen upprepade statssekreterare Charlotte Svensson på finansdepartementet att regeringen i alla fall inte just nu har några planer på att ändra momsreglerna.

Beskedet kom knappast som någon överraskning. Finansminister Magdalena Andersson (S) har tidigare i riksdagen två gånger besvarat frågor om reglerna och då förklarat att det inte är aktuellt att ändra dem. Men det möttes ändå av stor besvikelse.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi har flera gånger diskuterat reglerna med skatteutskottets ledamöter. I alla läger har man visat stor förståelse för det olämpliga att belägga vår verksamhet med moms, säger Myrornas vd Caroline Andermatt.

  – De som drabbas ytterst är ju samhällets utsatta - arbetslösa, sjuka, hemlösa, asylsökande och barn som far illa.

  Men Magdalena Andersson understryker för TT att vilka som ska betala moms styrs av EU-regler.

  – Regeringen har inte ändrat på någonting. Skatteverket har uttolkat en dom från Högsta förvaltningsdomstolen, säger hon.

  TT: Oroas du inte av signalerna från organisationerna?

  – Jo, mycket. Men min förhoppning är att vi ska finna någon lösning inom ramen för de regler som finns.

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X