Annons

Moment lyfter skökan ur skamvrån

 Skådespelarna Sofia Rönnegård, Lotta Östlin Stenshäll, Nina Haber och Josefin Ankarberg är alla delaktiga i projektet ”Den babyloniska skökan”, den tredje uppsättningen på Moment:teater på temat kvinnor och skam.
Skådespelarna Sofia Rönnegård, Lotta Östlin Stenshäll, Nina Haber och Josefin Ankarberg är alla delaktiga i projektet ”Den babyloniska skökan”, den tredje uppsättningen på Moment:teater på temat kvinnor och skam. Foto: Lars Pehrson

Den babyloniska skökan har väckts till liv – i Gubbängen. Vanligtvis sitter hon drottninglik på draken med sju huvuden. På Moment:teater har hon och andra ”dåliga kvinnor” en frizon.

Under strecket
Publicerad

Regissören Åsa Berglund Cowburn gör även scenografin. Moment:teater håller på att förvandlas till cirkusarena.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Gubbängen är under förvandling, den gamla 50-talsförorten förtätas och föryngras. Två trygga konstanter är dock Coop och den gamla biografen City där Moment:teater verkat under 18 år. Verksamheten har lockat grannar och innerstadsbor till Gubbängstorget för att uppleva den speciella smarta, naivistiska och stökiga återbruksestetik som teatern odlar, oftast med sceniska rum skapade av Åsa Berglund Cowburn.

Försiktigt, steg efter steg, har hon börjat sin nya bana som regissör. Först ut var Emily Brontës roman ”Svindlande höjder” 2015 som iscensattes i en minimal garderob med plats för två kvinnliga aktörer och fyra publikplatser. Stycket tog tolv minuter att spela och blev en enorm framgång. Sammanlagt gav Sofia Rönnegård och Lotta Östlin Stenshäll drygt 250 föreställningar.

Annons
Annons
Annons