Annons

Mölstad: ”Michelinguiden var snåla mot Sverige”

Snålt. Så lyder domen om Michelinguidens utdelning av stjärnor till svenska krogar i år, enligt SvD:s vin- och matskribent Mikael Mölstad.

– Både Finland, Norge och Danmark fick nya enstjärniga krogar och det borde vi också ha fått, säger han.

Under strecket
Publicerad

Hovmästare Erik Forssel på Gastrologik som nu blir tvåstjärnig krog i Michelinguiden.

Foto: Therese Jahnson Bild 1 av 3
Foto: Therese Jahnson Bild 2 av 3

Jacob Holmström på Gastrologik.

Foto: Lars Pehrson Bild 3 av 3

Hovmästare Erik Forssel på Gastrologik som nu blir tvåstjärnig krog i Michelinguiden.

Foto: Therese Jahnson Bild 1 av 3
Foto: Therese Jahnson Bild 2 av 3

Jacob Holmström på Gastrologik.

Foto: Lars Pehrson Bild 3 av 3
1/2

Hovmästare Erik Forssel på Gastrologik som nu blir tvåstjärnig krog i Michelinguiden.

Foto: Therese Jahnson
2/2
Foto: Therese Jahnson

Det blev inte många nya stjärnor på den svenska restauranghimlen under måndagskvällen. Endast en krog, Gastrologik, fick ett tillskott i Michelinguidens nordiska upplaga. I sex år har Jacob Holmströms och Anton Bjuhrs restaurang på Östermalm i Stockholm haft en stjärna. Nu kom en efterlängtad uppgradering.

– Jag gläds med Gastrologik, men tycker att det är väldigt snålt mot Sverige. Både Finland, Norge och Danmark fick nya enstjärniga krogar och det borde vi också ha fått – Adam och Albin till exempel, säger SvD:s vin- och matskribent Mikael Mölstad som också är en av grundarna till White guide.

Fyra svenska enstjärniga krogar försvann även ur guiden. Hotell Borgholm på Öland har bytt ägare, Esperanto och Imouto i Stockholm har gått i graven på grund av konkurs. Och nu visar det sig även att Sture i Malmö går miste om den stjärna som krogen haft i två år.

Var det väntat?

– Det skulle jag inte säga. Men en förändring är att kökschefen Karim Khouani slutade förra året, säger Mikael Mölstad.

Jacob Holmström på Gastrologik.
Jacob Holmström på Gastrologik. Foto: Lars Pehrson
Annons
Annons

Under presentationen i fjol skrällde Björn Frantzéns krog Frantzén, belägen i Klarakvarteren i Stockholm, genom att som första svenska restaurang någonsin kamma hem tre stjärnor.

Mikael Mölstad sa då till SvD att den tredje stjärnan ”naturligtvis betyder jättemycket” för gastronomin i Sverige.

När du tittar i backspegeln och ser tillbaka på året – vad har Frantzéns tredje stjärna rent konkret betytt för det svenska kroglandskapet?

– Att framför allt Stockholm har blivit en destination för ”gourmetfoodies” i världen. Björn Frantzén har verkligen skapat sig ett världsrenommé som kock. Han är ju också väldigt publik och oavsett vad man tycker om honom så tror jag att sådana människor verkligen attraherar gäster, säger han.

Men det är inte bara den karismatiske Björn Frantzén som gjort sig förtjänt av att flytta upp en kategori i Michelinguiden. I Mikael Mölstads ögon är även Daniel Berlin vid sin självbetitlade krog Daniel Berlin i Skåne Tranås och Fävikens Magnus Nilsson värda maximalt antal stjärnor.

– Människor vallfärdar till deras restauranger. De är dessutom två av de kockar som allra bäst tar tillvara på vårt svenska matarv. Det gör ju till exempel inte Björn Frantzén på samma sätt.

Vad tror du är anledningen till att de ligger kvar på två stjärnor?

– Kanske har Fäviken inte förnyat sig tillräckligt. Det är absolut inget fel på konceptet, men Michelinbedömarna kanske förväntade sig något nyskapande. Däremot tycker jag att Daniel Berlin jobbar på att skapa nytt genom att utgå från världen runtomkring honom. Men som sagt – båda förtjänar tre stjärnor, säger Mikael Mölstad.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons