Molntjänster ökar säkerheten

Även om det finns en oro kring it-säkerhet ökar molntjänster finns också ett avancerat säkerhetsarbete. Stora investeringar gör att molntjänsterna nästan alltid är säkrare än vad de flesta företag själva har råd att upprätthålla. Det skriver it-experterna Daniel Akenine, Predrag Motrovic och Anders Kingstedt.

Under strecket
Publicerad
Annons

Övergången ifrån traditionell it till molntjänster på internet väcker mängder med frågeställningar. Det kan handla om frågor kring var data lagras, integritet, juridik och miljöaspekter som kommer upp till ytan.

Henrik Thernlund, säkerhetsskyddschef på Fortifikationsverket, kommenterar till exempel i en artikel i SvD 2/2 att säkerheten i molntjänster är högst osäker. Artikeln pekar bland annat på att det finns indikationer på stater som erbjuder molntjänster i syfte ”att komma över företagshemligheter i samband med stora upphandlingar”. Även om det, som Henrik Thernlund beskriver, finns en befogad oro kring säkerhetsfrågor så är det för oss som arbetat länge med frågor kring molnet en bild som är svår att identifiera sig med.

Annons
Annons
Annons