Annons

Johan Östling:Molnen tornar upp sig över firande universitet

När Lunds universitet nu firar 350 år är blickarna vända bakåt, mot det på samma gång provinsiella och kontinentala lärosätets betydelse i historien. Jubileet aktualiserar dock även frågan hur dagens många utmaningar för universitetsväsendet ska kunna tacklas.

Under strecket
Publicerad

Universitetshuset i Lund.

Foto: Andreas Hillergren/IBLBild 1 av 4

1904 års karnevalskommitté vid Lunds universitet.

Foto: Nordiska museetBild 2 av 4

Studentafton på Akademiska föreningen i Lund maj 1968, med bland andra Jan Myrdal, Gun Kessle, rektor Philip Sandblom och Olof Lagercrantz på plats

Foto: Berne Lundqvist/IBLBild 3 av 4

Professorsinstallation vid Lunds universitet.

Foto: Jan Nordén/IBLBild 4 av 4

Universitetshuset i Lund.

Foto: Andreas Hillergren/IBLBild 1 av 1
Universitetshuset i Lund.
Universitetshuset i Lund. Foto: Andreas Hillergren/IBL

”En jubelfest kan ju vara det tommaste av allt tomt, om den endast är en fest för festens skull.” Orden fälldes 1918 av ­Johan Thyrén, polyhistor och rektor vid Lunds universitet, när hans alma mater firade 250 år. Nu, när det sydsvenska lärosätet har lagt ännu ett sekel bakom sig, är hans konstaterande lika aktuellt: hur skapar man något meningsfullt, rentav beständigt, av ett jubileum som riskerar att bara äga rum i stunden och då slå över i självförhärligande? Hur firar en statlig myndighet, en utbildningsanstalt för 42 000 studenter och en arbetsplats för 7 400 anställda sin 350-åriga historia? Särskilt som det inte är vilken myndighet som helst, utan ett internationellt forskningscentrum, en kulturinstitution, en källa till såväl identifikation som avståndstagande.

Annons
Annons
Annons