X
Annons
X
Kommentar

Birgitta Forsberg: Ernstbergerfallet mycket ovanligt

Häktningen av huvudägare Alexander Ernstberger är en mycket ovanlig händelse. Den visar att åklagaren tar härvan runt Allra på fullaste allvar, menar SvD:s Birgitta Forsberg som här svarar på fem centrala frågor.

Alexander Ernstberger, vd för pensionsbolaget Allra.
Alexander Ernstberger, vd för pensionsbolaget Allra. Foto: Lars Pehrson

Hur väntat var det att åklagaren begärde Allras grundare och huvudägare Alexander Ernstberger häktad?

– Trots att Alexander Ernstberger hela tiden har hävdat sin oskuld var den här utvecklingen på sätt och vis väntad med tanke på att snaran dragits åt runt flera nyckelpersoner på sistone. Alexander Ernstberger anhölls exempelvis under onsdagen tillsammans med en annan person. Den mannen begärdes häktad samma dag, på sannolika skäl misstänkt för grovt bokföringsbrott och grov trolöshet mot huvudman.

Hur vanligt är det att en vd för ett så pass stort bolag häktas?

Annons
X

– Det är mycket ovanligt. Visserligen har Hexagons vd Ola Rollén och flera personer i Fingerprint Cards, bland dem bolagets storägare och tidigare vd Johan Carlström, suttit häktade misstänkta för insiderbrott. Men det här gäller grov trolöshet mot huvudman, ett brott som kan ge upp till sex års fängelse om domstolen fäller. I häktningsförhandlingen på fredag vill åklagaren att Ernstberger häktas och att Kronofogden ska kunna säkra tillgångar. Det blir intressant att se vad tingsrätten säger.

Utredningen handlar om vad som hände 2012 och logiskt sett borde åklagaren gå vidare med senare händelser.

Kan fler personer begäras häktade?

Stäng

Nytt nyhetsbrev från SvD: Klimatkollen med Peter Alestig. De viktigaste klimatnyheterna direkt i din inkorg.

  Anmäl dig här

  – Utredningen handlar om vad som hände 2012 och logiskt sett borde åklagaren gå vidare med senare händelser, så även om inte någon fler begärs häktad just nu är det möjligt att andra begärs häktade senare.

  Vad betyder det här för spararna?

  – Det visar att åklagaren tar det hela på allvar och förhoppningsvis gör det att färre lycksökarbolag söker sig till pensionssystemet. Allra hade 130 000 sparare innan SvD inledde granskningen av bolaget. Att PPM kommer att genomgå förändringar är klart, bland annat har statsminister Stefan Löfven (S) sagt att skandalerna inom PPM kommer att leda till en drastisk bantning av systemet.

  Hur kunde bolaget få så många att nappa?

  – Att Allras fonder bland annat hette "Allra Strategi Lagom" och "Allra Strategi Försiktig" kan ha spelat in. Namnen anspelar på trygghet, vilket förstärktes av att kända personer satt i styrelsen, som den tidigare justitieministern Thomas Bodström (S), Svenskt Näringslivs tidigare vd Ebba Lindsö och Svenska Spels tidigare vd Meg Tivéus.

  Annons
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X

  Alexander Ernstberger, vd för pensionsbolaget Allra.

  Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X