Annons
X
Annons
X

Möjligen rörd, men ännu inte skakad

Kultur | Skuggad minister. Under rubriken ”Ministern skakar om kulturen” intervjuas Lena Adelsohn Liljeroth i DN (17/7). Nåja, så rysligt omskakande har det väl inte varit, men hon har ändå en poäng när hon påpekar att den kritiken lätt kan mötas med en motfråga: ”Vad skulle ha hänt om det inte blivit regeringsskifte?”

Nej, sannolikt ingenting. Nu finns åtminstone en pågående kulturutredning med ambitionen att förändra och förnya. Många känner sig kallade att påverka, vilket Adelsohn Liljeroth välkomnar. ”Själaglad” skulle hon bli, säger hon, om initiativet Skuggutredningen skulle utmynna konstruktiva förslag.

Skuggutredningen är ett löst nätverk som inbjuder alla verksamma inom kulturen att skicka in idéer och tankar som besvarar frågan ”Hur ska Sverige bli ett världsledande kulturland?” Brett och visionärt, alltså. Det är inget fel med att vara visionär, men efter att ha följt initiativets blogg under våren har jag ännu inte sett mycket som antyder att man vill lägga konstruktivitet till visionerna. Häromdagen ifrågasattes obegripligt nog vårt styrelseskick och tidigare har idén att ”förbjuda all reklam” luftats. I förra veckan befann sig Skuggutredningen på Gotland som en del av den alternativa politikerveckan. Uppslutningen var tydligen dålig, och ironiskt nog hänförs detta på bloggen till – dålig marknadsföring. (Jag hade gärna kommit om någon meddelat mig.)

När kulturutredningen tillsattes av regeringen för att se över de kulturpolitiska målen blev det ”ett fasligt liv” berättar kulturministern i DN och tillägger att sektorn ofta tenderar att vara ”konservativ, snudd på reaktionär”. Det är inget en bransch som ofta och gärna kallar sig gränsöverskridande vill höra, men iakttagelsen stämmer, dessvärre.

Annons
X

Emellanåt påstår kultursektorn på att ”högern” inte vill diskutera kulturens kvalitet, utan bara är intresserad av att göra kulturen lönsam – som vore detta en ondsint ambition.

Men vad menar man då, när man säger att man vill ha diskussioner om kvalitet? När bråket om tidskriften Mana var som mest högljutt syntes ingen som helst insikt i att den springande punkten i debatten var just kvalitet. Istället hördes på flera håll argumentet att själva oenigheten i en av Kulturrådets referensgrupper bevisade att grupperna nu ”politiserats”. Det är en rätt häpnadsväckande slutsats. Om något avslöjar politisering är det väl snarare att vi så oerhört sällan hört talas om oenigheter i referensgrupperna?

Själv hoppas jag på fler Manadebatter. En per år minimum! Jag vill läsa om fler oeniga referensgrupper – flitigt bevakade av nyfikna kulturjournalister och kommenterade av kulturbranschens aktörer. Sådana tvister ger oss högst konkreta diskussioner om kulturens innehåll, kvalitet och mening. Det är faktiskt okej, ja rentav riktigt bra, att inte vara överens.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det finns många nötter att knäcka i kulturpolitiken. Pensionerna på scenkonstområdet är ett sorgebarn som ses över. Ministern själv lyfter fram regionernas ansvar för kulturfinansiering och lugnar därutöver en del oroade själar när hon säger att det ska bli någon form av fortsättning på Stiftelsen Framtidens Kulturs verksamhet. En annan ständigt omdebatterad fråga är avdragsregler för kultursponsring, en fråga där Anders Borg tidigare i våras utnämndes till ”propp med hästsvans” av Stockholms Handelskammares vd Peter Egardt. Adelsohn Liljeroth är inte med på den beskrivningen. Enligt henne handlar det mest om att Borg inte är ”så road av frågan”. Nå, nu är det väl ändå så att allting i livet inte är skoj och underhållning – inte ens i kulturpolitiken.

  På Skuggutredningens blogg noteras halvvägs in i politikerveckan, efter att Mona Sahlin har talat, att ingen politiker har talat om kulturen. Det stämmer. Få nämnde kulturen. Men en gjorde det, om än bara i förbifarten. Det var Fredrik Reinfeldt.

  Vad kulturutredningen så småningom mynnar ut i återstår att se, men visst har Alliansen redan nu rört upp en del känslor. Dock är det en bra bit kvar till att rubriken ”Ministern skakar om kulturen” ska kännas befogad. Tills dess vågar jag nog påstå att det viktigaste regeringen hittills har gjort för kulturen är att man har infört oenighet.

  Kulturutredningen www.sou.gov.se/kulturutredningen Skuggutredningen skuggutredningen.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X