Annons
Krönika

Erika Hallhagen:Mohammed, du får min dag

Varför är namnsdagar fortfarande ett så känsligt ämne? Erika Hallhagen uppmanar till storstädning i almanackan och erbjuder sig att släppa sin egen dag till Mohammed som är ett vanligare namn än Erika.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

I tider då den anonyma, internationellt gångbara, Iphonekalendern har tagit över fickalmanackans funktion är det dags att börja fundera lite över det där med namnsdagar. Jag kan leva utan detaljer som att det till helgen är Septuagesima – nionde söndagen före påsk, den tredje före askonsdagen. Svårare är det att hanka sig fram i tillvaron utan att bli påmind om till vem man borde tillägna dagens ”Med en enkel tulipan”.

Namnsdagen. Denna lilla karamell till högtid, betydligt mer avspänd än sitt storasyskon födelsedagen och mindre omgärdad av förväntningar. Det är alltid högsommar, man hör björkarnas sus, flaggan är hissad – allt är som en akvarell av Carl Larsson. Och på samma gång lika exkluderande. För varför får inte Elliot fira namnsdag, eller Jasmine, Mohammed och Cornelia – samtliga med på listan över de hundra populäraste namnen 2011? Detta medan Alfhild, Tiburtius, Sigbritt och Adolf alla ståtar med var sin dag?

Annons
Annons
Annons