Annons
X
Annons
X

Mogna fans svårt bitna av tonårsdrama

De har heltidsjobb, småbarn och universitetsexamen. Och de är besatta av tonårsserien Twilight. Vad får kvinnliga 70-talister att falla för förälskelsen mellan 17-åriga Bella och vampyren Edward? På fredag har Twilightfilmen New moon Sverigepremiär.

Sandra Löv läste de fyra böckerna i Twilightserien på en vecka och har sett filmen Twilight 18 gånger. Victoria Klesty följer flera Twilightbloggar varje dag och tänker gå på midnattspremiären av New moon i vampyroutfit. Amerikanska Moon i Los Angeles lägger åtta timmar per dag utöver sitt vanliga heltidsarbete på att driva två Twilightbloggar.

Alla är de i 35-årsåldern. Och därmed jämnåriga med författaren Stephenie Meyer vars böcker har sålt i 70 miljoner exemplar över hela världen. Twilightserien avfärdas ofta som ett tonårsfenomen. Men beundrarskaran består i stor utsträckning av vuxna kvinnor. Vad är det egentligen som lockar?

–Mitt beteende påminner om hur det var att bemästra tonårshormonerna. Då satt man hemma med skolkatalogen och suckade över de snygga killarna i nian, nu råkar jag surfa in på Twilightbloggar hela tiden, säger Sandra Löv.

Annons
X

–Jag läser aldrig ungdomsböcker annars och har inget intresse för fantasy. Böckerna är illa skrivna och det borde vara oläsbart och skämskudde, men i stället är det bara alldeles, alldeles underbart, säger Victoria Klesty och fortsätter:

–Jag såg filmen först och fastnade för landskapet redan i öppningsscenen. Berg, dimma, ormbunkar, tunga träd, något som liknar fjordar. Det triggar ett dunkelt minne av besattheten av Twin peaks när jag var tonåring.

För 70-talisterna, uppfödda på high school-filmer, Donna Tartts Den hemliga historien och ett indiemode med färgglada hårspännen och knästrumpor är skolmiljön och den amerikanska tonårskulturen hemtam.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Miljön är absolut viktig. Harry Potter befinner sig också på en skola men han är en manlig huvudroll. I Bella finns en kvinnlig, äldre motpart, säger Yvonne Leffler, litteraturprofessor vid Göteborgs universitet och specialist på skräck.

  Twilights kvinnliga huvudroll, 17-åriga Bella Swan, är nyinflyttad i det lilla samhället Forks. I sin nya skola spanar hon in ett gäng vackra ungdomar – som visar sig vara vampyrer. Edward Cullen är snyggast av dem alla, därtill tankeläsare. Bella är den första och enda han inte kan höra. Deras intensiva förälskelse leder till både varulvsepidemi och världsvampyrkrig. Bella är enligt henne själv smärtsamt medelmåttig och klumpig. Trots detta vill Edward ha just henne.

  –Bella har goda inre egenskaper som karaktär och humor. Vi vill att just sådant ska räcka för att en Edward en dag ska se att vi har något unikt
  , som vi inte ens kände till själva, trots att han är för snygg och speciell för oss. Det är världens vanligaste dagdröm, säger Victoria Klesty.

  Sandra Löv delar fascinationen, men från ett annat perspektiv:

  –Om jag hade läst böckerna som tonåring hade jag identifierat mig med Bella, nu föredrar jag vampyrerna. Edward riktar sig direkt till vuxna kvinnor. Han är stark, känslig, snygg, en gentleman som ser mig, vilken kvinna vill inte ha en sådan man?

  Edward är dessutom ingen tonåring utan 108 år gammal. Vampyrförfattaren Anne Rice förklarade nyligen för Wall Street Journal att hon ser Twilight som en symbol för unga kvinnors längtan efter en beskyddande äldre man.

  Moon, vars bloggar Letters to Rob och Letters to Twilight har 400000 besökare i månaden, tolkar det inte fullt så freudianskt.

  – Twilight går tvärs genom alla åldrar eftersom historiens tema är universellt. Oavsett ålder vill vi alla ha den där enorma kärleken, vi tror på starka familjeband och lojala vänner, säger hon.

  Twilight är egentligen en modern kärleksroman med samma ingredienser som klassiska Harlequinböcker: den omöjliga kärleken och svåra livsval. Skillnaden är att Bella och Edward inte har sex förrän de till slut gifter sig. Stephenie Meyer är mormon och värderingarna är tydliga.

  Yvonne Leffler kallar böckerna chick-fang, vampyrberättelser som kombinerar romantisk chick-lit, skräck och gotik:

  –De lyfter fram många frågor om utanförskap, livets existens och skillnaden mellan passion och kärlek. Idag handlar mycket om sex på kärlekens bekostnad, men i Twilight övervinner kärleken allt.

  Frånvaron av sexscener i böckerna har inspirerat tiotusentals fans att skriva ångande fanfiction, starta bloggar och göra egna You-tubefilmer. När du inte kan få något du vill ha åtrår du det så mycket mer. Kanske är 70-talisternas besatthet av Twilight en reaktion på Sex and the city-tidens slit-och-släng-sex. En uppdaterad tonårsfantasi om evig kärlek.

  MARIA LINDHOLM

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X