Annons

Hans Ingvar Roth:Modis politik söndrar det pluralistiska Indien

Det är Gandhifamiljens och Kongresspartiets politiska misslyckanden som har bäddat för den katastrofala omläggningen av Indiens politik, enligt journalisten K S Komireddi.
Det är Gandhifamiljens och Kongresspartiets politiska misslyckanden som har bäddat för den katastrofala omläggningen av Indiens politik, enligt journalisten K S Komireddi.

Minst 20 människor har dödats i sammandrabbningar i New Delhi mellan grupper med olika syn på den nya, diskriminerande medborgarskapslagen. Landets pluralistiska demokrati är allvarligt hotad av det styrande BJP:s hindunationalistiska politik, enligt den nya boken ”Malevolent republic”.

Under strecket
Publicerad

Indiens premiärminister Narendra Modi under mötet med Donald Trump i New Delhi.

Foto: White House/TT

De senaste två månaderna har Indien präglats av dramatiska demonstrationer. Upprinnelsen till demonstrationerna har varit en ny medborgarskapslag som trädde i kraft i mitten av december 2019 (The Citizenship Amendment Bill). Lagen som formulerats av premiärminister Narendra Modis parti BJP innebär att asylsökande från vissa religiösa grupper som kommit till Indien från Afghanistan, Pakistan och Bangladesh före 2015 snabbt ska kunna erhålla ett indiskt medborgarskap. De favoriserade grupperna i den nya lagen är buddhister, hinduer, jainister, sikher och kristna. Den nya lagen har med andra ord betraktats som klart diskriminerande gentemot muslimer och judar. Asylsökande från länder som Myanmar och Sri Lanka är inte heller inbegripna. 

För första gången i det moderna Indiens historia har således det indiska parlamentet röstat igenom en lag som öppet diskriminerar landets muslimska och judiska befolkning. Många av dem som demonstrerat mot den nya lagen har även varit starkt kritiska till ett förslag om en registrering av samtliga invånare med syfte att avgöra vilka som är illegala invandrare (The National Registry of Citizens). Misstanken är att denna registreringskampanj kommer att slå hårt mot fattiga medborgare och muslimska flyktingar som inte kan uppvisa de erforderliga dokumenten, något som också visat sig i delstaten Assam som gränsar till Bangladesh.

Annons
Annons
Annons