Annons
Krönika

Rebecka Åhlund:Modigt och nästan outhärdligt

INCEST. P1-dokumentären Inferno skildrar just ett sådant – att som litet barn våldtas av morfar och aldrig få stöd av familjen eller samhället. En helvetisk historia som vi är skyldiga att lyssna till.

Uppdaterad
Publicerad

Jag hade redan planerat vad denna krönika skulle handla om. Men ibland får man en smäll på käften och måste göra om. Denna smäll var P1-dokumentären Inferno av Bengt Bok som sändes i söndags. Inför programmet varnades känsliga lyssnare för starkt innehåll. Den varningen var på sin plats. Men trots att jag är en mycket känslig lyssnare är jag tacksam över Inferno.

När hon var liten våldtogs hon regelbundet av sin morfar – som nog även var hennes pappa. Både hennes mamma och mormor fanns i närheten när det hände. Som skadad sexåring blir hon inlagd på sjukhus. Hon träffar tre systrar, ljushåriga som hon minns dem, de känner igen sig i varandra, de vet varför hon inte kan gå. ”Om det blir riktigt jobbigt här kan man ta livet av sig, då kan man spara tabletterna i några dagar och sedan tar man alla tabletterna på en gång och då dör man”, tipsar den äldsta av systrarna.

Annons
Annons
Annons