Annons

Modig och provokativ avhandling om Breivik

Anders Behring Breivik.
Anders Behring Breivik. Foto: Lise Aserud/TT

Varför ses Anders Behring Breivik som en individuell avvikelse snarare än som en del av ett större sammanhang? Forskaren Mia Eriksson har samlat och analyserat publikationer som försöker förstå den norske terroristen och hans dåd.

Under strecket
Publicerad

Anders Behring Breiviks fruktansvärda terrordåd i Oslo och på Utøya den 22 juli 2011 väckte avsky över hela världen och ledde till ett oräkneligt antal debattartiklar, essäer och böcker som på olika sätt försökte svara på frågan hur detta kunde hända och varför. Inte minst sökte man förklara ”gåtan” Breivik. Hur kan han och hans handlingar förstås? Går de ens att förstå? Det som komplicerar saken uppfattades ofta vara det faktum att Breivik ju är norsk. En av oss.

Om detta har genusvetaren Mia Eriksson skrivit en intressant, uppslagsrik men också provokativ doktorsavhandling med titeln "Berättelser om Breivik. Affektiva läsningar av våld och terrorism". Eriksson är inte ute efter att förstå eller förklara Breivik utan väljer i stället att fokusera berättelserna och ”kunskapandet” om honom. Vilka förklaringsmodeller och berättelsestrategier tas i bruk? Vad är möjligt att säga, och vad är omöjligt? Materialet består av tre böcker, fyra artiklar ur ett specialnummer av tidskriften Samtiden samt en handfull tidningsartiklar. Till författarna hör etablerade namn som Åsne Seierstad, Karl Ove Knausgård, Toril Moi och Jan Kjaerstad, men också en del mindre kända.

Annons
Annons
Annons