Modig minister rädd för ett splittrat EU

Hon är EU-ministern som är för euron, är rädd för att krisen får unionen att glida isär, och som inte drar sig för att kritisera sina kolleger. Men så är Birgitta Ohlsson också känd för att säga vad hon tycker. Vad annat kan man vänta sig av en kvinna som har Pippi Långstrump och Madonna som idoler?

Under strecket
Publicerad
Birgitta Ohlsson.

Birgitta Ohlsson.

Foto: SCANPIX
Annons

När Angela Merkel och Nicolas Sarkozy i veckan sade att de kan tänka sig att de 17 euroländerna går vidare och fördjupar samarbetet på egen hand, var det inte vad den svenska regeringen ville höra. EU-minister Birgitta Ohlsson har flera gånger sagt att hon ”inte vill ha ett A- och ett B-lag” inom EU och att ”beslut som rör 27 länder ska fattas av 27 länder”. Men så vill Birgitta Ohlsson, precis som det folkparti hon tillhör, att Sverige ska införa den gemensamma valutan på sikt.

Birgitta Ohlsson var länge den unga feministen som inte bara sågs som Folkpartiets framtid, utan även som dess moraliska röst. Hon är liberal men pratade ständigt om solidaritet och om att hjälpa de svagaste – ord som normalt för tankarna längre vänsterut.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons