Annons

Modet rör sig mot sport och funktion

AKTIV STIL Från äventyrsjackor i storstadsmiljö till friluftskläder på catwalken. SvD:s Sofia Hedström synar ett genreöverskridande mode som håller i sig.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Trots att Peak Performance är ett av Sveriges mest långlivade märken – etablerat i Åre 1986 – har modepubliken varit allt annat än primär. I stället har skidåkare, golfare och vandrare stått i fokus. I likhet med andra märken för utomhussportare observerade dock designavdelningen på Peak Performance i slutet av 00-talet att modebranschen började snegla på deras plagg och Sofia Gromark Norinder – som 2003 tilldelades Damernas Världs prestigepris Guldknappen för sitt arbete på Tiger – rekryterades. Uppdraget var att tydligare korsa två genrer: sportarvet från Åre och den urbana storstaden i casual-kollektionen, som är mer inriktad på stil än funktion. Peak Performance gav sig även in i ett helt nytt sammanhang och på Konstnärshuset i januari i år presenterade märket för första gången en kollektion under Stockholms visningsvecka.

–Vi jobbar med att hitta balansen mellan mode och funktion. Vi närmar oss dock mer och mer det aktiva modet även i casual-kollektionen och kommer att bli ännu sportigare framöver, sa Sofia Gromark Norinder efter visningen.

Annons
Annons
Annons