Annons

Modernachefen: "Man får gärna vara crazy"

Vart hon sig i världen vänder går Gitte Ørskou på konstmuseum. Där känner hon sig hemma. Som ny chef för Moderna Museet har hon ingen hemlig handlingsplan men har uppmanat personalen att våga lägga fram även de vilda idéerna.

Erika Josefsson / TT
Publicerad

Det är dag tre på det nya jobbet i Stockholm. Gitte Ørskou, som just har lämnat Kunsten i Ålborg, har välkomstblommor i arbetsrummet och en svensk och en dansk flagga på bordet. Hon är betydligt mer avslappnad än på presskonferensen i juni vilket kanske beror på det starka engagemang hon mött från personalen och vänföreningen.

Moderna Museets första kvinnliga chef och överintendent sedan 1970-talet är själv född 1971. Gitte Ørskou har arbetat på danska konstmuseer de senaste tjugo åren, och varit chef respektive chefskurator på två. Däremot har hon inte varit arbetsledare utanför Danmark tidigare.

Niki de Saint Phalle tillhör Gitte Ørskous favoriter. Bland svenska konstnärer som hon följt finns Annika von Hausswolff, Miriam Bäckström och Karin Mamma Andersson.

Foto: Stina Stjernkvist/TT Bild 1 av 4

"Det är viktigt för mig att säga att vi är många som hyser en stor kärlek till Moderna Museet och som ska få det att blomstra ännu mer", säger Gitte Ørskou, ny museichef som nu är på plats.

Foto: Stina Stjernkvist/TT Bild 2 av 4

"Moderna Museet är Moderna Museet, jag kommer inte med någon hemlig plan att göra om det fullständigt" säger Gitte Ørskou, ny museichef.

Foto: Stina Stjernkvist/TT Bild 3 av 4

Gitte Ørskou, ny överintendent och chef för Moderna Museet vill gärna locka ny publik till Skeppsholmen.

Foto: Stina Stjernkvist/TT Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons