Moderna museet firar 50 år med Warhol

40 år sedan sist. Om Andy Warhol är det mesta redan sagt. Men att hans mest kända citat är skapat för 40 år sedan av Moderna museets dåvarande chef Pontus Hultén, är inte lika välkänt. Det avslöjar Olle Granath i utställningskatalogen till den stora Warhol-utställning som öppnar på Moderna idag.

Under strecket
Publicerad
Ett utställningslandskap visar 19 Warholfilmer samtidigt.

Ett utställningslandskap visar 19 Warholfilmer samtidigt.

Foto: JUREK HOLZER
Annons

”Någon gång under hösten 1967 ringde Pontus Hultén och frågade om jag kunde hjälpa honom och Moderna museet att göra en Andy Warhol-utställning som skulle öppna i februari”, så börjar Konstakademiens ständige sekreterare, Olle Granath sin nyproducerade katalogtext till Moderna museets nya Warhol-utställning Andy Warhol – andra röster, andra rum.

Han berättar här historien om de berömda Brilloboxarna, men mest anmärkningsvärt är ändå att det välkända citat som hittills tillskrivits Warhol är en fejk. Det är inte Warhol som sagt: ”I framtiden kommer alla att vara världsberömda i 15 minuter”. Det är Pontus Hultén. När Granath lämnade sitt katalogmanus till utställningen 1968 sade Hultén: ”Det saknas ett citat” och föreslog den kända onelinern. Granath svarade att ”hade han sett det i det här materialet hade jag noterat det”. Hultén blev tyst en stund för att sedan säga: ”Om han inte sagt det kunde han mycket väl ha gjort det”, skriver Granath.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons