Annons
X
Annons
X

Moderna JO-anmält för tårtservering

Moderna museet JO-anmäls efter söndagens uppmärksammade tårtinstallation med konstnären Makode Linde. Konstnären själv säger att Afrosvenskarnas riksförbund missförstått konstverket.

Tårtan som fått Afrosvenskarnas riksförbund att kräva kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths avgång.
Tårtan som fått Afrosvenskarnas riksförbund att kräva kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths avgång. Foto: PONTUS RAUD/SCANPIX VIDEO

Moderna museet firade World art day med en tårtinstallation där konstnären Makode Linde var en del av en tårta som kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth tog den första tårtbiten av. Tårtan föreställde en svart kvinnokropp och dess huvud var konstnären själv, som skrek högt då någon skar i tårtan.

– Eftersom jag inte kan anmäla kulturminister Lena Liljeroth, som skulle ha reagerat, vill jag att de beslutande skall ställas till ansvars för detta vidriga jippo, skriver personen som nu anmäler ”den eller de personer på museet som arrangerat evenemanget”.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Afrosvenskarnas riksförbund krävde tidigare under tisdagen kulturministerns avgång.

  Annons
  X

  Konstnären Makode Linde anser att Afrosvenskarnas riksförbund missförstått hans konstverk, vilket han beklagar.

  – Med tanke på det fattiga utbud som finns i Sverige av konstnärer som skulle kunna definiera sig som afrosvenskar, så hade man ju hoppats att Afrosvenskarnas riksförbund var litet mer insatta i den konst som jag håller på med, säger han till TT.

  Makode Linde är känd för att i sin konst just utgå från rasism, främlingsfientlighet och slaveri. Syftet med tårtan, som var en del av hans konstverk, var just att ställa västerländska föreställningar om Afrika i kontrast till den verkliga bilden av slaveri och förtryck.

  Han framhåller också att huvudsyftet med tårtan inte var att skildra könsstympning.

  Också Konstnärernas riksorganiation, KRO, undrar om Afrosvenskarnas riksförbund har förstått verket. I en skriftlig kommentar säger riksordförande Karin Willén att ”den som följt Makode Lindes konstnärsskap vet att han utgår från rasism, xenofobi och slaveri.”

  – I Sverige tar vi yttrandefriheten för given. Men yttrandefrihet är något vi alltid kommer vara tvungna att värna och slå vakt om. I ett fritt samhälle måste vi även kunna hantera konst som kritiserar, ifrågasätter och skaver, säger Karin Willén i ett pressmeddelande från KRO.

  Zacharias Zohuir är ordförande för Afrosvenskarnas riksförbund i Stockholm.

  Makode Linde hävdar att ni har missuppfattat och inte förstår syftet med hans konst. Vad har du för kommentar till det?

  – Vi kommenterar inte vad konstnärer får göra. De har ju sin frihet och de vet säkert var deras gränser går, Men vi tycker absolut inte att vi reagerar överdrivet på något sätt, säger han till SvD.

  Liljeroth upphovsman till performance-vrål blog.svd.se

  TT

  Annons
  Annons
  X

  Tårtan som fått Afrosvenskarnas riksförbund att kräva kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths avgång.

  Foto: PONTUS RAUD/SCANPIX VIDEO Bild 1 av 2

  Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

  Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/SCANPIX Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X