Annons

Johan Franco Cereceda:Modern rioja har blivit ett begrepp. Men vad betyder det?

Rioja har genomgått en spännande utveckling som vindistrikt och många producenter har förnyat sig. Begreppet ”modern rioja” används om en viss vinstil, men vad betyder det egentligen? Vinexpert Johan Franco Cereceda förklara och tipsar om några favoriter.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 3
Foto: Vinovativa Bild 2 av 3
Foto: Ward wines Bild 3 av 3
Bild 1 av 1

Det är nu begreppet ”modern rioja” börjar lanseras, alltså ett vin som skiljer sig nämnvärt från den klassiska riojan.

FRÅGA: Hej, jag gillar verkligen spanska viner, i synnerhet röda viner från Rioja. Men jag är konfunderad. Ofta ser jag termen ”modern rioja”, men jag vet inte vad det betyder. Förklaring tack! / Elisabeth

SVAR: Elisabeth, kanske hör du till dem som var med och konsumerade viner från Rioja på 80- och 90-talet. Då var vi i Sverige världsledande på att dricka rött från detta nordspanska vindistrikt. Sedan, för kanske 15 år sedan, tappade vi intresset över en natt, bokstavligen. Jag minns själv hur jag gick in på Systembolaget och bad dem rekommendera ett vin från Rioja (det fanns närmare 100 riojaviner i sortimentet). ”Nej, det kan vi inte”, sa personalen. Ridå!

Annons
Annons
Foto: Vinovativa Bild 1 av 2
Foto: Ward wines Bild 2 av 2

Nu skedde det här inte bara i Sverige, utan flera marknader som hade konsumerat viner från Rioja verkade tröttna. Det blev kännbart i distriktet och producenterna insåg att de måste förnya sig. Det är nu begreppet ”modern rioja” börjar lanseras, alltså ett vin som skiljer sig nämnvärt från den klassiska riojan. Vinet har en högre fruktighet, är strävare, har markerad fruktsyra, det är inte lika fatdominerat som de klassiska vinerna, och det har heller inte en lätt oxidativ ton som en del traditionella viner från Rioja gärna får.

Samtidigt, och det är ju den stora faran när man sysslar med vin, fanns det i början när vinerna släpptes en mycket liten igenkänningsfaktor. Vinet, som ofta var mycket bra om än lite dyrt, kunde ha kommit från vilken del av vinvärlden som helst. Och det var inte tanken.

Så småningom har producenterna modifierat tillverkningen lite och gör idag hellre ett klassiskt vin med modern orientering, alltså en slags gyllene medelväg. Inte varken eller, utan både och, både ursprung och modernt vin i en och samma flaska. Och det är inte det lättaste. Men mycket gott blir det, det håller jag verkligen med om. Läs mer om Rioja här.

Veckans vintips:

Foto: Vinovativa

Baigorri Crianza Tempranillo 2014, 155 kr, artnr 76323

Inslag av mynta, örter, salvia, choklad, koncentrerat, viss elegans i ursprungspräglad, modernt orienterad stil, med djup i smaken, markerad strävhet med balanserande fruktsyrlig ton, komplext. Passar perfekt till grillade lammracks, slungad potatis och pico de gallo.

Foto: Ward wines

Dalmau 2012, 489 kr, artnr 71621

Ton av fat, vaniljsötma, rökiga inslag, fruktig, blåbär, skogsbär, kryddigt, koncentrerat, eldigt med viss ursprungstypisk karaktär, dock i mycket koncentrerad form med komplexa toner och lång eftersmak. Serveras med fördel till långsamt kokt oxkind med rostade rotfrukter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons