Annons
X
Annons
X

Moderaternas nya giv missar näringslivet

Vid Poseidons vänstra skuldra har man monterat en liten högtalare. Därför hör man guden mitt på den stramt monumentala Götaplatsen ropa efter ”pappa”. Med sin ljudinstallation tar Marianne Lindberg De Geer så att säga ner Carl Milles gudomliga gestaltning på jorden. Och även om man förstås kan tycka att det är en banal idé, så påminns därmed betraktaren, precis som genom hennes andra verk med samma namn, att se människan i all sin litenhet.

Den ytligt sett självcentrerade titeln ”Jag tänker på mig själv” är inte bara en beskrivning av konstnärens metod att skriva in sig i konsthistorien. Den är också nyckeln till förståelsen av det djupt allmänmänskliga.

Ett par kvarter därifrån, på Svenska mässan, har Moderaterna under två dagar hållit sin kommunala rikskonferens. Cirka 2500 deltagare från hela landet har samlats, inte för att hålla kongress med stämmobeslut och val, utan för att samordna och slipa argumenten inför valrörelsen.

Annons
X

Marianne Lindberg De Geer är förvisso inte partisekreterare (ännu, kanske ska tilläggas för säkerhets skull) men att döma av konferensens tre linjetal försöker partiledningen att skruva fast en liten högtalare på partiapparatens skuldra som ropar ”se människan”.

”Vårt Sverige är ett Sverige som inkluderar och som ser potentialen och talangen hos alla människor”, sade partisekreterare Per Schlingmann. Finansminister Anders Borg lämnade kalkylbladen på kammaren och talade istället om de skogsarbetare och lantbrukare hemma i Sörmland som Miljöpartiets politik skulle slå ut. Statsminister Fredrik Reinfeldt riktade sig särskilt till ”poliser, sjuksköterskor, lärare och brandmän”.

Konkret innehöll konferensen inga stora nyheter. Man vill fortsätta på den inslagna banan. Fredrik Reinfeldt lovade att Moderaterna inom Alliansen ska fortsätta driva på för skattesänkningar. Han pekade då på sänkt inkomstskatt för vanligt folk, höjd brytpunkt för statlig skatt så att breda TCO-grupper inte ska betraktas som höginkomsttagare, samt sänkt skatt för pensionärer. Anders Borg gläntade på dörren för framtida satsningar på skolväsendet. Allt detta under förutsättning att det råder ordning och reda i statsfinanserna.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Konferensen ska istället ses som en föraning om valrörelsen, och om vilken argumentation som Moderaterna tror ska locka väljare. Reinfeldt vill tala om ”Föregångslandet Sverige” där alla ska med, och Borg vill visa hur sunda statsfinanser ger trygghet för den lilla människan.

  Givet att det är den lilla människan som röstar kan man tycka att den nya partiidentiteten är rimlig. Som Reinfeldt påpekade i sitt tal vanns valet 2006 med blott 119000 röster.

  Dagens Sifo-mätning visar att även detta val kommer att bli jämnt. Skillnaden mellan blocken är nu nere i 3,5 procent, vilket motsvarar 200000 väljare. Man får anta att Moderaterna har räknat fram att drygt hälften av dem är ”poliser, sjuksköterskor, lärare och brandmän”.

  I vilket fall tycks man ha kommit fram till att de inte är arbetsgivare eller företagare. De tre linjetalen nämnde förvisso jobben, men inte hur de uppstår eller hur de kan bli fler. Det är anmärkningsvärt och allvarligt.

  Ingen tror förstås att Moderaterna skulle bedriva direkt näringslivsfientlig politik bara för att partiledningen hoppar över företagarna i några anföranden. Men om man inte talar om företagandet med väljarna, förankrar man heller inte ett mandat för reformer som underlättar för företagande och gör det billigare att anställa. Då blir helt nödvändig politik för att nå målet ”full sysselsättning” svår att genomföra.

  Inget ont om den lilla människan, men en vacker dag behöver han ett jobb. Och då ska han inte behöva ropa på pappa staten.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X