Annons
X
Annons
X

Moderaternas krishantering sågas

PR-konsulten Paul Ronge är mycket kritisk till Moderaternas hantering av Aftonbladets anklagelser mot Sven Otto Littorin.

– Den har ställt till med mer problem än den kunnat lösa. De har hällt bensin på lågorna istället för vatten, säger han.

Den hastigt sammankallade presskonferensen idag med statsminister Fredrik Reinfeldt sågas av Paul Ronge.

– Han gick inte ut och gav det klara beskedet som behövdes. Att det är Reinfeldt som säger det här får det att verka som att Littorin ljuger, eftersom han inte svarar på anklagelserna själv. Underförstått säger Fredrik Reinfeldt att han har blivit lurad. Han är statsminister, det ska han inte bli.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Att Fredrik Reinfeldt inte tar ställning till anklagelserna utan bara återger vad Sven Otto Littorin har sagt anser Paul Ronge vara oempatiskt.

  Annons
  X

  – Det kan vara empatiskt att ruska om en människa, de skulle ha tvingat Sven Otto Littorin att berätta om det är sant eller inte. Om anklagelserna inte är sanna skulle de ha stått upp för Sven Otto Littorin, annars skulle de ha gått ut och berättat sanningen, säger Paul Ronge.

  Kan de inte ha chansat på att Aftonbladet inte ville publicera anklagelserna?

  – I så fall var det bara ännu mer människofientligt och cyniskt, Sven Otto Littorin hade fått leva vidare med ett batteri av rykten om sig. Aftonbladet tog faktiskt någon sorts ansvar när de publicerade anklagelserna.

  Jesper Strömbäck, forskare i politisk kommunikation på Mittuniversitet, håller inte med. Han anser att Moderaterna har och att det var rätt av Sven Otto Littorin och Fredrik Reinfeldt att inte kommentera anklagelserna i samband med avgången.

  – Hade Sven Otto Littorin sagt öppet att han anklagades för något hade frågorna genast blivit ”vad är han anklagad för?”. Han hade själv bidragit till att nyheten levt vidare, och det hade varit förödande. Ord står mot ord, och Sven Otto Littorin skulle för alltid bli befläckad av det här. Han skulle aldrig kunna bevisa att anklagelserna inte är sanna.

  – Nu valde han att avgå, vilket i vanliga fall hade det räckt för att döda nyheten. Nu gjorde det inte det, och det har mycket att göra med Aftonbladets agerande. Jag tycker inte att det var pressetiskt motiverat att publicera de här anklagelserna utan att ha mer fakta.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X