Annons
X
Annons
X

Moderaterna vill premiera duktiga elever

Inför nationella tävlingar i rättstavning för skolelever, à la amerikanska Spelling Bee. Det föreslår moderaterna i en ny rapport som SvD.se har tagit del av. Partiet vill också tillsätta en kommission med uppprag att stimulera talanger. Även duktiga lärare ska kunna få bonus.

Foto: COLOURBOX (MONTAGE SVE)

Den svenska skolan är dålig på att belöna elever som lyckas bra - Jantelagen gäller även i klassrummen. Det anser den moderata arbetsgrupp som inför valet 2010 ska förnya partiets politik för unga.

– Vi måste ta till vara på talangerna, både för Sveriges skull men också för de här elevernas skull, så att de inte ruttnar på skolan, säger riksdagsledamoten Mats Gerdau (m), som leder arbetet.

Han vill därför att samtliga skolor ska ha en handlingsplan för hur begåvningarna ska få möjlighet att utvecklas. ”Goda insatser måste premieras bättre än i dag”, slår moderaterna fast i en raport som svd.se tagit del av.

Annons
X

– Med mer uppmuntran tror vi att vi kan nå väldigt mycket längre.

Det finns goda exempel, påpekar Mats Gerdau. En rad skolor delar vid terminsslut ut bokpremier och stipendier till duktiga pojkar och flickor, och den klassiska kunskapstävlingen ”Vi i femman” engagerar många.

Men det räcker inte, enligt den moderata arbetsgruppen, som nu föreslår att regeringen ska tillsätta en särskild uppmuntranskommission. Den ska ha till uppgift att initiera olika sätt att stimulera elever att lära sig mer.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Tanken är att kreativa, inspirerande, duktiga människor från olika samhällssektorer ska kunna komma med idéer om vad man kan göra, och lyfta fram de goda exemplen, säger Mats Gerdau.

  Fler nationella tävlingar, med priser till vinnaren, är ett konkret förslag som nu lanseras av moderaterna. Inspirationen är hämtad från USA. Där är Spelling Bee, landsomfattande tv-sända rättstavningstävlingar för barn, en både traditionstyngd och mycket populär företeelse. Mats Gerdau förspråkar en svensk variant: ”Vi i sexan stavar”.

  – Utan att kunna stava rätt, så kan du inte söka på Google. Vi ser ju också att elever läser mindre, och måste göra något åt det. Varför inte en nationell uppsatstävling, med belöning att träffa Nobelpristagaren i litteratur?

  Att icke studiemotiverade elever skulle drabbas negativt av fler kunskapstävlingar avfärdas av Mats Gerdau. Det är ”Vi i femman” ett bevis på, säger han.

  – Det skapar en jättegod stämning på skolan när en grupp går vidare till olika delfinaler.

  Även duktiga lärare ska belönas, föreslår moderaterna.

  – De är bortglömda i dag, men goda insatser ska synas i lönekuvertet.

  När Mats Gerdau var kommunalråd i Nacka fick personalen på två framgångsrika skolor en engångbonus på 10.000 kronor, men även enskilda lärare om gjort ”något särskilt” ska kunna få en bonus, tycker han.

  – Det här leder till att lärare känner sig sedda, och tänker ”Kan min kollega få bonus, så är det min tur nästa gång om jag kavlar upp ärmarna och ger järnet”.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: COLOURBOX (MONTAGE SVE) Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X