Annons
X
Annons
X

Moderaterna vill kartlägga papperslösa

Moderaterna efterlyser en kartläggning av antalet så kallade papperslösa personer i Sverige och varnar för att tiotusentals människor lever i ett parallellt samhälle. Men George Joseph, som genom Caritas arbetat med papperslösa i många år, säger att det är omöjligt att helt kartlägga människor som håller sig utanför systemet.

Svenskt flykting­mottagande
Johan Forssell (M), migrationspolitisk talesperson.
Johan Forssell (M), migrationspolitisk talesperson. Foto: Anders Wiklund/TT

I dag har polisen cirka 20 000 öppna ärenden med asylsökande som fått ett avslagsbeslut men inte lämnat Sverige. Migrationsverket räknar samtidigt med att 46 000 människor fram till 2019 kommer att avvika efter att ha nekats asyl och sedan efterlysas av polisen.

Nu vill Moderaterna att regeringen gör en kartläggning av antalet gömda personer i Sverige. Partiets migrationspolitiska talesperson, Johan Forssell, varnar för att upp till 100 000 personer kan komma att leva utanför systemet.

– När det var som svårast i höstas, när det kom upp mot 10 000 personer i veckan, sa polisen att dessa 10 000 personer söker asyl men att det samtidigt kommer lika många till som man inte vet vart de tar vägen, säger Johan Forssell.

Annons
X

Tidigare uppskattningar visar att det redan finns mellan 10 000 och 50 000 så kallade papperslösa personer i Sverige. Ett stort samhällsproblem som det råder stor osäkerhet kring, anser Forssell.

– Vi vet inte hur många i dag som lever här olovligen. Vi vet inte heller hur de försörjer sig, säger Johan Forssell och lyfter fram frågor kring bland annat papperslösas försörjning.

– Blir de utnyttjade av oseriösa arbetsgivare? Begår de brott? Hur många är barn, vad händer med de barnen, vad får de för start i samhället?

Moderaterna vill i dag inte precisera hur en kartläggning av papperslösa ska gå till. Johan Forssell säger att det är något som regeringen behöver prata med bland annat polisen och SKL, Sveriges kommuner och landsting, om.

– Om inte vi vet ungefär hur många människor det rör sig om så är det svårare att hantera, säger Forssell.

Men hela poängen med att hålla sig gömd är att ingen hittar än, alltså att ingen myndighet vet var man är. Hur ska man då kartlägga?

– Polisen träffar ofta på dessa personer, vid kriminalitet till exempel.

Om polisen träffar på personer som inte får vistas i Sverige så är man skyldig att agera och verkställa Migrationsverkets beslut. Moderaterna menar dock att polisen men även frivilliga organisationen ska hjälpa till och ge en uppskattning kring hur många människor som lever som papperslösa.

George Joseph, som genom kyrkliga hjälporganisationen Caritas arbetat med papperslösa i många år, säger att det är väldigt svårt att göra en sådan kartläggning som Moderaterna efterlyser.

Han säger också att det i princip är omöjligt att ha ett samhälle utan papperslösa.

– Sverige är en del av världen, vi kommer aldrig att ha ett samhälle utan papperslösa så länge världen ser ut som den gör. Politikerna har väldigt mycket fantasiprojekt i huvudet. Det är mycket de önskar. Men verkligheten är att människor som lever utan hopp och utan framtidsutsikter kommer att åka någon annanstans även om de inte har asylskäl.

Annons

Johan Forssell (M), migrationspolitisk talesperson.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X