Annons
X
Annons
X

Moderaterna vill höja gränsen för gratis vård

Efter åtta års tystnad tar Moderaterna i Stockholmslandstinget åter ta upp kampen mot skatteutjämningssystemet där huvudstadsregionen tvingas betala över en miljard kronor till landets övriga 20 landsting. Dessutom vill M att regeringen höjer högkostnadsskyddet inom sjukvården från dagens 900 kr.

(uppdaterad)

För första gången sedan 1970-talet har en sittande majoritet blivit återvald i Stockholms läns landsting där styret annars skiftat varje val.

Alliansen sitter kvar med 85 mot 64 mandat, en betryggande majoritet – där M gått framåt, C ligger stilla medan FP och KD backat. Övervikten är till och med så stor att M i teorin skulle kunna hänga av antingen C eller KD och ändå vara i majoritet.

I mitten av november måste det moderatledda landstinget presentera en budget för nästa år. Tvistefrågor saknas inte för alliansen, här är några:

Annons
X

• Vad ska hända med Danderyds sjukhus?

• Hur det nya avtalet ska se ut med S:t Görans sjukhus?

• Hur ska vårdvalet byggas ut?

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  • Ska det tas fram fler vårdplatser?

  • Ska skatten sänkas eller inte?

  Förra mandatperioden blev skattesänkningen 17 öre, vilket var magert för många moderater, men finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M) vågar inte utlova några ytterligare sänkningar.

  Vi har en ambition om det, men jag är inte säker. Nästa år blir det i alla fall inte.

  Catharina Elmsäter-Svärd pekar på stora behov och utmaningar de närmaste åren för Stockholmsregionen. Befolkningsökningen måste hanteras både inom sjukvården och när det gäller kollektivtrafiken. De närmaste tio åren finns ett totalt investeringsbehov på 80 miljarder kr.

  Men Catharina Elmsäter-Svärd har också en tydlig kravlista gentemot en alliansregering. Det handlar bland annat om skatteutjämningssystemet där Stockholm blir av med över en miljard av sina skatteintäkter. Pengar som delas ut till exempelvis Skåne och Västra Götaland. Moderaterna har inte velat kritisera detta sedan 2002 då man lämnade efter sig en vanskött ekonomi som man skyllde på just skatteutjämningssystemet.

  Nej, men eftersom det nu pågår en statlig utredning om utjämningen så vill vi lyfta den här frågan. Den är viktig för oss och det känns inte bra pengar förs över till de andra storstadsområdena.

  Inom alliansen finns inga planer på att höja några avgifter under nästa år, vilket till stor del beror på att det är rätt meningslöst så länge det finns ett statligt högkostnadsskydd på 900 kr. När en patient betalat upp till 900 kr i avgifter under ett år så blir sjukvården gratis - man får ett frikort.

  Eftersom den gränsen legat stilla sedan 1997 borde man nog kunna höja det maxbeloppet en del. Det skulle öka på intäkterna för landstingen, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

  Minst två av de åtta borgerliga landstingsråden slutar. Det är Pia Lidwall (KD) och Maria Wallhager (FP) som ska ersättas med nya. Däremot väntas de fyra moderata råden sitta kvar, inklusive Filippa Reinfeldt.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X