Annons
X
Annons
X

Moderaterna vill ha två miljoner invandrare på 15 år

Sverige behöver fri arbetskraftsinvandring. De närmaste 15 åren borde två miljoner nya invandrare flytta hit, menar moderaternas talesman i integrationspolitiska frågor.

Göran Lindblad, moderaternas talesman i integrationspolitiska frågor och riksdagsman från Göteborg, välkomnar en kraftigt ökad arbetskraftsinvandring:

– 40-talisterna går i pension och det föds för få barn. Jag tror att vi behöver två miljoner nya invandrare de närmaste 15 åren, säger Göran Lindblad till SvD.
Men den stora strömmen av arbetskraftsinvandrare ska inte på en gång få tillgång till alla sociala trygghetssystem. Istället ska de kanske få gå igenom en karenstid där de successivt omfattas av hela trygghetssystemet.

Annons
X

- Hur tidigt man har råd att låta dem som arbetskraftinvandrar omfattas fullt ut är en fråga som måste utredas noga. Men man kan tänka sig ett slags karenstid, en infasning på mellan några månader och upp till två år, säger han.
Samtidigt ska de här nya invandrarna betala lika mycket i skatt. Att låta dem betala mindre i skatt eftersom de inte fullt ut får del av trygghetssystemen är inte något för Göran Lindblad:

– Vi vill inte ha det, det blir ett slags gästarbetarsystem.

Två miljoner nya invandrare på så kort tid innebär i genomsnitt 133 000 om året. Men att över 100 000 nya invandrare per år skulle medföra för stort tryck på det svenska samhället tror inte moderaterna:

– De blir ingen belastning, de blir en tillgång om de börjar arbeta bums. Däremot blir det ett problem om man tar in 100 000 socialbidragstagare varje år, säger Göran Lindblad.
Moderaterna vill också förändra i de nuvarande reglerna för SFI, kurserna i svenska för invandrare. Systemet ska bli mer flexibelt och mer anpassat till individerna, menar moderaterna. Dessutom vill partiet att asylsökande ska ha rätt att söka jobb även om man inte klarat den kursen:

– Regeln som säger att man inte får vara arbetssökande utan godkänd SFI är befängd och ska bort, säger Göran Lindblad.
Den socialdemokratiska integrationspolitiken har misslyckats och blivit en eländesindustri där folk hålls fast i bidragsfällan, anser Göran Lindblad. Kärnpunkten i moderaternas integrationspolitik handlar om egenförsörjning.

- Redan från dag ett på förläggningen ska man ha rätt och skyldighet att arbeta, säger Göran Lindblad.
Han är också positivt inställd till folkpartiets nya integrationspolitik med krav på godkända språkkunskaper innan ett medborgarskap blir aktuellt. Med förra helgens utspel har folkpartiet närmat sig moderaterna i integrationsfrågorna, menar Göran Lindblad.

– Folkpartiet har ett bra förslag. Välkommen in i gänget, får man väl säga, menar Göran Lindblad.

Ola Billger
08-13 52 11

Internt bråk hos m om invandring svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X