Annons
X
Annons
X

Moderaterna vänder om barngrupper

Maxtaket på förskolegruppernas storlek i Stockholm ska få vara kvar under hela nästa mandatperiod. Det lovar nu finansborgarrådet Sten Nordin (M), och går därmed helt på tvärs med Moderaternas tidigare uttalanden till SvD.

Till vänster finansborgarrådet (M) Sten Nordin och till höger barn och föräldrar vid Sköntorpsgården i Årsta.
Till vänster finansborgarrådet (M) Sten Nordin och till höger barn och föräldrar vid Sköntorpsgården i Årsta. Foto: GUNNAR LUNDMARK, TOMAS ONEBORG (ARKIV)

–Vi vill ha kvar ett tak på barngrupperna. Men sedan säger vi att vi också vill utveckla andra kvalitetsmått. Det jag säger nu, det är den linje vi har, säger Sten Nordin.

Storleken på förskolans barngrupper är ett politiskt tvisteämne i Stockholms stad. Kommunfullmäktiges mål om att barngrupperna inte bör överstiga 14 barn för de mindre barnen (ett–tre år) och 18 barn för de större (fyra–fem år) har också visat sig svårt att klara när Stockholm växer.

Under en intervju i tisdags med moderata gruppledaren i utbildningsnämnden Cecilia Brinck och finansborgarrådet Sten Nordin (M), då Moderaterna presenterade sin skolpolitik för SvD, redogjorde Cecilia Brinck för att M ville komma bort ifrån diskussionen om gruppstorlekar som kvalitetsmått i förskolan.

Annons
X

På SvD:s fråga om partiet inte längre vill slå fast något barnantal för förskolegrupperna, svarade Cecilia Brinck:

”Nej, det vill vi inte. Vi vill helt enkelt utveckla andra sätt att avgöra vad som är kvaliteten i förskolan än barngruppernas storlek, för hela debatten har handlat om detta”

Hon fortsatte:

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Det är ett teoretiskt mått”.

  Hon fick understöd av Nordin:

  ”Om man tittar på vad som genererar kvalitet så säger man att en hög andel utbildade i personalen, det betyder mer. Sedan har vi en kvalitetskontroll, och den släpper vi inte” sade han.

  SvD:s genomgång med övriga partier i kommunfullmäktige visade att Moderaterna hade litet stöd för sitt förslag, även inom alliansen, och att både KD och FP ville behålla ett tak. Efter SvD:s publicering i lördags av nyheten att M vill slopa taket på barngrupperna, säger nu Sten Nordin tvärtom att taket ska vara kvar.

  –Vi har inga planer på att ändra under kommande mandat- period i alla fall, säger han.

  Hade Cecilia Brinck fel när hon sade att ”nej, vi vill inte slå fast något barnantal”?

  –Det är fel när det gäller vår inriktning. För kommunens beslut ligger fast. Det får jag beklaga om jag inte var uppmärksam i hela resonemanget. Jag borde ha korrigerat det, säger Sten Nordin.

  Cecilia Brinck säger å sin sida, att hon kanske uttryckt sig ”mer kategoriskt” än hon avsåg.

  –Vi har inte någon ambition att avskaffa taket. Om jag har sagt något annat, så har det inte varit avsikten. Det finns inget politiskt stöd för det. Sedan kan jag personligen tycka att det är trubbigt, att vi borde titta på det, säger Cecilia Brinck.

  Har du blivit tillrättavisad för det du sade?

  –Nej, det har jag inte blivit. Vi har haft en diskussion, säger Cecilia Brinck.

  Annons
  Annons
  X

  Till vänster finansborgarrådet (M) Sten Nordin och till höger barn och föräldrar vid Sköntorpsgården i Årsta.

  Foto: GUNNAR LUNDMARK, TOMAS ONEBORG (ARKIV) Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X