Annons

”Moderaterna tänker fel om biståndet”

Elisabeth Svantesson (M) har i tidigare i veckan meddelat att partiet vill skrota det svenska enprocentsmålet för biståndet.
Elisabeth Svantesson (M) har i tidigare i veckan meddelat att partiet vill skrota det svenska enprocentsmålet för biståndet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Med de globala utmaningar vi står inför är det ologiskt att minska stödet till internationellt samarbete och tro att det ska leda till ökad trygghet och säkerhet i Sverige. Det skriver företrädare för 41 organisationer.

Under strecket
Publicerad

I torsdags gick Moderaterna ut med ett förslag om att överge 1-procentsmålet för svenskt bistånd, och därmed kraftigt minska biståndet. Partiet hänvisar till att problem på hemmaplan behöver prioriteras framför internationell solidaritet.

Moderaterna ställer internationellt bistånd mot inhemska kostnader, och hänvisar till att problem med trygghet och säkerhet i Sverige behöver prioriteras. I det läget världen befinner sig nu, där hungern ökar och demokratin går bakåt är det en dålig strategi att vända sig inåt. Sverige och världen hänger samman. Klimatförändringar, epidemier, konflikter och utbredd fattigdom är globala utmaningar som kräver ökat internationellt samarbete, inte minskat.

Annons
Annons
Annons