Annons
X
Annons
X

Moderaterna Sveriges största parti

I den senaste väljarbarometern går Moderaterna om Socialdemokraterna som Sveriges största parti. Partiet har nu stöd av 35,5 procent av väljarna, och alliansen har ett övertag på 4,8 procentenheter över oppositionen.

Undersökningen, som är gjord av Demoskop och publicerades igår av Expressen, är dystra nyheter för oppositionen. Socialdemokraterna backar kraftigt jämfört med mätningen i mars. Nytillträdde partisekreteraren Ibrahim Baylan skyller den stora förändringen på stormen kring AMF.

–Den här mätningen avspeglar nog framför allt den debatt som varit kring AMF och Wanja Lundby-Wedin. Men vi har ett allvarligt läge där hundratusentals människor hotas av arbetslöshet. Alla socialdemokrater i landet måste kavla upp ärmarna, och vi måste fortsätta föra en tydlig politik för minskade klyftor och fler i arbete, säger han.

Inte sedan i oktober 2006 har stödet för alliansen varit större än stödet för oppositionen. Nu leder regeringspartierna med 4,8 procentenheter.

Annons
X

–Det här är ett väldigt tydligt stöd för vår hållning i krisen, där vi tar ett tydligt ansvar för statsfinanserna. Diskussionen kring AMF har säkert påverkat, men det är svårt att säga hur mycket, säger Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann.

Statsvetaren Marie Demker vid Göteborgs universitet manar till försiktighet i tolkningen, men säger att trenden är tydlig:

–Regeringen med Reinfeldt och Borg har lyckats inge förtroende. Tittar man på S så är de mycket otydligare, med många små utspel och olika personer som uttalar sig. S tappar det stöd man haft på en ideologisk bas, medan Moderaterna vinner på grund av en god strategi.

Sverigedemokraterna ökar i mätningen till 4,2 procent. Ibrahim Baylan och S säger tvärt nej till alla slags samarbeten om partiet kommer in i riksdagen, och kritiserar den borgerliga alliansen för att sväva på målet i frågan. Per Schlingmann hänvisar till att man sedan valet 2006 haft en policy i kommunerna att inte samarbeta med SD, men vill inte spekulera i valresultatet nästa år.

Marie Demker tror att det handlar om strategisk försiktighet:

–Man kan inte förhindra att ett sådant parti i riksdagen vid något tillfälle skulle kunna rösta på ett borgerligt förslag. Men det finns en stor distans mellan alla de parlamentariska partierna idag och SD, och jag har svårt att se något samarbete från något av blocken.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X