Annons
X
Annons
X

Moderaterna ratar Svenska kyrkan

Moderaterna ska inte ställa upp i nästa kyrkoval, som äger rum 2013. Det föreslår partistyrelsen, som vill klippa alla politiska band med Svenska kyrkan.

(uppdaterad)

Vid millennieskiftet gick staten och kyrkan skilda vägar. Efter den historiska reformen är Svenska kyrkan ett trossamfund bland många.

Nu vill Moderaternas partistyrelse ta ytterligare ett steg, och föreslår inför stämman i oktober att partiet från och med 2013 inte ska delta i kyrkovalen.

– Vi tycker att tiden är inne. Svenska kyrkan ska fatta beslut om sina angelägenheter, och där är det bra att det finns engagerade moderater. Men vi ser inte att vi ska ställa upp under vår egen partibeteckning i de forumen, säger partisekreterare Sofia Arkelsten.

Annons
X

Genom att inte delta som nomineringsgrupp till Kyrkomöte och stiftfullmäktige visar partiet ”att det inte finns något religiöst samfund som efter kyrkans skiljande från staten har en särställning inom Moderaterna”, skriver ledningen i det beslut som SvD har tagit del av.

Men frågan är kontroversiell internt. Moderatledaren Fredrik Reinfeldt gick själv ur kyrkan när han fyllde 18, och har aldrig röstat i ett kyrkoval. Han har länge varit redo att klippa alla politiska band med kyrkan.

– Långsiktigt tror jag inte att politiken har någon roll att spela där, sade han en TT-intervju 2007.

– Men jag är ordförande för hela Moderaterna och måste balansera mellan olika intressen, fortsatte statsministern.

På stämman samma år var diskussionen het, men ombuden beslutade att partiet skulle ställa upp även i 2009 års kyrkoval.

– Vi måste vara praktiska och pragmatiska. Varför ska vi gå före alla andra i just den här processen och lämna fältet fritt för andra partier, sade Kent Persson i debatten.

Sofia Arkelsten poängterar att frågan måste hanteras på ett ”värdigt och seriöst sätt”.

– Jag har stor respekt för den här frågan. Många moderater är engagerade i Svenska kyrkan, men vi har också fattat ett beslut att man ska skilja kyrkan från staten, och det här är en naturlig fortsättning på det, säger hon.

Det är dock viktigt att de som vill fortsätta att företräda moderata idéer i det kyrkliga arbetet kan göra det även framöver, poängterar partistyrelsen. Men nomineringsgruppsbeteckningen ska vara ”helt fristående och separerad från Moderaterna”.

– Vi kan bidra till att vitalisera kyrkopolitiken, säger Arkelsten.

Besluten om Moderaterna ska delta i kyrkliga val på lokal nivå ska fattas på lokal nivå.

Lova Olsson

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X