Annons

Moderaterna monterar ner det demokratiska landstinget

Moderaterna i Stockholm vill avskaffa all egen verksamhet i landstinget på tio år och genomför därför en radikal förändring av hela landstingets organisation, utan att ta någon som helst diskussion med vare sig folkvalda politiker, fackliga representanter eller allmänheten. Det skriver de miljöpartistiska landstingspolitikerna Yvonne Blombäck, Raymond Wigg och Helene Öberg.

Publicerad

Den nya organisationen i Stockholms läns landsting som nu sätts i sjön är ett steg på vägen för att förvandla landstinget till en ren omfördelningsapparat som ska slussa pengar direkt från skattesedeln till privata företag. Planerna som nu tar form är något helt annat än att tillåta privata vårdgivare eller att lägga ut tunnelbanedriften på entreprenad. En mångfald av utförare, både offentliga och privata, tycker Miljöpartiet de gröna är bra. Men den moderata planen är att stycka upp och sälja ut inte bara utförande, utan själva totalansvaret för landstingets verksamheter.

Det som länge varit en moderat vision om att avskaffa landstinget som demokratisk nivå håller nu på att förverkligas i Stockholmsregionen. Och för att undvika att ta debatten skjuter landstingstyrelsens ordförande Torbjörn Rosdahl (M) ifrån sig allt ansvar ner på tjänstemannanivå, för att ge sken av att det inte handlar om politik. På samma sätt duckar Filippa Reinfeldt (M) för sitt ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågorna, och Christer Wennerholm (M) ger sken av att inte kunna påverka vad som händer inom kollektivtrafiken. Alla tre hänvisar till tjänstemän, till avtal eller till att man har sett till att verksamheterna har pengar. Verkligheten blir någon annans problem.

Annons
Annons
Annons