Annons

”Moderaterna har blivit både makten och systemet”

Tove Lifvendahl har under sommaren laddat för en ny utmaning. I morgon tar hon över som politisk chefredaktör på Svenska Dagbladets ledarredaktion. ”Vi har en viktig roll att fylla och jag tror stenhårt på ordets makt,” säger hon.

Under strecket
Publicerad

Tove Lifvendahl, SvD:s nya politiska chefredaktör.

Foto: DAN HANSSON Bild 1 av 2
Foto: DAN HANSSON Bild 2 av 2

Hon vill inte sortera in sin omgivning i fack. Finner sig inte heller själv i att placeras i en enda låda – oavsett om den är märkt med kommunikationskonsult, författare, samhällsdebattör eller politisk chefredaktör. Tove Lifvendal vill röra sig fritt (i alla fall i tanken) – diskutera, mala ned tabun, passera gränser och rafsa omkring människors förutfattade meningar. Alltid hittar hon något som engagerar. Nyfikenheten är motorn, det oförutsägbara något hon vill erbjuda läsarna. Snart ska hon få berätta med egna ord, men eftersom det är en expert (hon har medietränat både politiker och företagsledare) som lugnt sitter framför mig och tuggar i sig en rejäl rågsmörgås, så har jag förhört mig bland tidigare kolleger vilka frågor som särskilt intresserar Tove Lifvendahl.

”Hon ser invandring som en resurs”, säger en informant. Stämmer det?
– Kunskapssamhället är något helt annat än industrisamhället och eftersom kunskap bärs av människor så gäller det att ta vara på allas vår gemensamma kunskap. Att då försöka snäva in frågan och tala om landsgränser håller inte. Det handlar i stället om hur vi ska få människor att vilja komma till Sverige, vara här och dela med sig. Hur ska vi se till att de som kommer hit kan blomma här? Det är utmaningen.

Annons
Annons
Annons