”Moderaterna går tydligt mot KD och SD”

Jonas Hinnfors skriver att Moderaterna tar distinkta steg i konservativ riktning i en analys av nya idéprogrammet.
Jonas Hinnfors skriver att Moderaterna tar distinkta steg i konservativ riktning i en analys av nya idéprogrammet. Foto: Adam Ihse/TT, Carolina Byrmo/Aftonbladet/TT

Med det nya idéprogrammet rör sig Moderaterna bort från den gemenskap där Centern och Liberalerna tidigare ingick. Partiet rör sig i riktning mot en samarbetsgemenskap där KD och SD ingår, skriver statsvetare Jonas Hinnfors.

Under strecket
Publicerad
Annons

Partier byter inte ideologi som man byter skjorta. Forskningen visar att ideologiska grundsatser vanligen ändras endast då partier genomlidit svåra valnederlag och i samband därmed även har bytt partiledare. Precis detta har Moderaterna varit med om och mycket riktigt har partiet efter ett drygt års idéarbete nu lagt förslag till ett nytt idéprogram.

En analys av programmets innehåll ger vid handen att även om det nya programmet innehåller en rad liberala markörer så är Moderaterna på väg att ta distinkta steg i konservativ riktning. Trots att partiet betecknat sig som ”liberalkonservativt”, var de konservativa elementen relativt nedtonade i det gamla partiprogrammet. Istället gör partiets nya idéprogram nu mer skäl för beteckningen liberalkonservativ än tidigare. Förändringen är en viktig nyckel till vilka förutsättningarna är för vilka parlamentariska samarbeten Moderaterna kan tänkas ge sig in i framöver. Allt annat lika kommer eventuella återvändanden till Allianssamarbetet att bli något mer ideologiskt komplicerat medan eventuella samarbeten med KD och SD i samma mån blir lättare.

Annons
Annons
Annons