Annons
X
Annons
X

Moderaterna försöker lura väljarna

Moderaterna affischkampanj i Stockholm är ett demokratiskt lågvattenmärke, där Sten Nordin försöker föra väljarna bakom ljuset med lögnaktiga budskap om vår politik. Jag kräver en offentlig ursäkt, skriver Carin Jämtin (S).

Carin Jämtin är starkt kritisk till Moderaternas kampanj i Stockholm.
Carin Jämtin är starkt kritisk till Moderaternas kampanj i Stockholm. Foto: JUREK HOLZER

Nyligen presenterade finansborgarrådet i Stockholm Sten Nordin moderaternas valkampanj. I ett pressmeddelande förklarar moderaterna att ”kampanjen tydliggör skillnaderna i ståndpunkt mellan oss Moderater och Socialdemokraterna på ett lekfullt sätt. Stockholmarna har rätt att få enkel och tydlig kommunikation om de avgörande skillnaderna mellan de olika politiska alternativen för Stockholm”.

Den senaste veckan har vi i T-banan och längs vägar kunnat se vad ”enkel och tydlig kommunikation om de avgörande skillnaderna” betyder för Sten Nordin och Moderaterna, nämligen att ljuga om motståndarens politiska åsikter.

Det är uppenbart att Nordin saknar argument för den egna politiken. På de flesta av valaffischerna framförs istället budskap om socialdemokraternas politik som är direkt lögnaktiga:

Annons
X

• Socialdemokraterna är för en mångfald av förskolor i Stockholm. Det är värdefullt med många olika alternativ och utan de många enskilt drivna förskolorna i Stockholm skulle vi aldrig kunna klara behoven.

• Vi är likaså för ett fritt skolval. Det finns ingen som helst grund att påstå något annat. Själv har jag på affischer över hela staden deklarerat att elever ska få välja skola.

• Vi är för tidigare betyg. Enligt den rödgröna överrenskommelsen på riksnivå ska betyg sättas från årskurs sju, inte årskurs åtta som idag.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  • Vi är för Förbifart Stockholm, vilket jag vid upprepade tillfällen deklarerat. Om vi vinner valet och det blir en folkomröstning kommer vi att driva opinion för att den ska byggas.

  • Vi är för fler spårvagnar i Stockholm. Däremot tycker vi att NK-Express är ett sällan skådat slöseri med skattepengar och att Norra Stationsområdet behöver T-bana.

  • Vi är för att unga enklare ska få jobb i Stockholm. Däremot är vi kritiska till att 45 procent av komvuxplatserna har försvunnit under det borgerliga styret – samtidigt som arbetsgivarorganisationerna klagar på att det blir allt SVÅRARE att rekrytera människor med rätt kompetens.

  Det vi däremot är emot är Vårdval Stockholm och avdraget för hushållsnära tjänster, rut. Vi vill ha en valfrihet inom sjukvården, men med Vårdval Stockholm följer en orättvis ekonomisk fördelningspolitik som vi inte kan acceptera. Likaså tycker vi att den kostnad för statskassan som rut-avdraget medför inte är en bra prioritering.

  Vi socialdemokrater går till val på att förstärka kvaliteten i välfärden i Stockholm. Vi vill minska skolklasserna och anställa 1000 fler lärare. Vi vill ge alla elever möjlighet till pedagogisk läxhjälp och införa en skolstödsgaranti. Men vi vill också få ned barngruppernas storlek i förskolan med i snitt ett barn per grupp och få till stånd en bättre förskolegaranti i den egna stadsdelen.

  Genom sin affischkampanj försöker Moderaterna föra väljarna bakom ljuset. Jag såg fram emot en hård men rättvis valrörelse, där argument ställs mot varandra och väljarna avgör. Nu försöker Sten Nordin istället vilseleda stockholmarna på ett sätt som skulle vara juridiskt straffbart vid marknadsföring av till exempel schampo eller tvättmedel.

  Demokratin är viktigare än så. Valrörelsens spelregler sätts av oss politiskt förtroendevalda och jag menar att vi har ett gemensamt ansvar för att se till att allt går rätt till. Det moderaterna i Stockholm gör just nu är ett demokratiskt lågvattenmärke. Sten Nordin borde skämmas för att ha godkänt valaffischer som är direkt lögnaktiga och jag kräver en offentlig ursäkt.

  CARIN JÄMTIN (S)

  kandidat till posten som finansborgarråd

  Annons
  Annons
  X

  Carin Jämtin är starkt kritisk till Moderaternas kampanj i Stockholm.

  Foto: JUREK HOLZER Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X