Annons
X
Annons
X

Moderaterna byter namn

Namnet Moderata Samlingspartiet skrotas inför supervalåret 2014. På alla partiets valsedlar kommer det, för första gången, att stå Moderaterna, kan SvD berätta. Förändringen kommer att underlätta för väljarna, säger partisekreteraren Kent Persson (M).

Moderata Samlingspartiet används sällan förutom på valsedlarna.
Moderata Samlingspartiet används sällan förutom på valsedlarna. Foto: JESSICA GOW/TT

Inför valen 2014 har en ny partibeteckning registrerats hos Valmyndigheten, visar SvD:s genomgång. I fyra decennier har Moderaterna gått till val som Moderata Samlingspartiet, men nu har partistyrelsen beslutat att slopa det formella namnet på alla valsedlar. Partiet heter – kort och gott – Moderaterna.

Den nya beteckningen gäller både i valet till Europaparlamentet i maj, samt till riksdagsvalet och valen till landstings- och kommunfullmäktige i spetember, berättar partisekreteraren Kent Persson.

Förändringen gjordes i september, men har inte offentliggjorts.

Annons
X

– Inför varje val beslutar vi vad vi ska ha för partibeteckning på valsedlarna. Den här gången har vi beslutat oss för att ha Moderaterna, helt enkelt för att det är Moderaterna som har högst igenkänningsfaktor hos väljarna. I vardagligt tal så beskriver man vårt parti som just Moderaterna. Det kommer att bli enklare för väljarna att känna igen valsedlarna, säger Kent Persson.

Var det ett lätt eller svårt beslut att överge Moderata Samlingspartiet?

– Vi har haft en förankringsprocess. Det är partistyrelsen som i god tid ska fastställa partibeteckning, och det har man gjort. Men vi har haft uppe frågan på en rad möten i våra förbund. Det är en stor enighet i det här, är min bild.

Varför kallar ni er inte Nya Moderaterna på valsedlarna?

– Det är intressant, och det är mycket möjligt att vi prövar det inför nästa val. Men nu har vi landat i att det är Moderaterna vi vill ha, säger Kent Persson.

Det var efter valnederlaget 1968 som Högerpartiet bytte namn till Moderata Samlingspartiet. ”Höger”-beteckningen ansågs vara en belastning, men att överge det gamla epitetet var inte oomstritt internt. Syftet med bytet – som röstades igenom på partistämman i januari 1969 – var att markera att partiet inte var ett ytterlighetsparti, och signalera samarbetsvilja med de andra borgerliga partierna.

Sedan 2006 har partiet kallat sig Nya Moderaterna, och beteckningen Moderata Samlingspartiet används sällan, förutom just på valsedlarna.

– Moderata Samlingspartiet är det formella namnet på organisationen, och det ändrar vi inte, säger Kent Persson.

S eller M – vilket är Sveriges arbetarparti? svd.se
Annons
Annons
X

Moderata Samlingspartiet används sällan förutom på valsedlarna.

Foto: JESSICA GOW/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X