Annons

Moderaterna bör rösta nej till datalagring

Det moderata minnet tycks vara allt för kort. Då, när vi var i opposition, sade vi tydligt nej till datalagringsdirektivet. Därför borde Moderaterna stå upp för människors rättigheter och rösta emot datalagringsdirektivet även i riksdagen imorgon, skriver Erik Bengtzboe, Muf.

Under strecket
Publicerad

Imorgon (16/3) förväntas riksdagen rösta om det så kallade datalagringsdirektivet. Detta är en lagstiftning som innebär att information om samtliga svenskars alla telefonsamtal, mobilsamtal, sms, mms, e-postmeddelanden och internetuppkopplingar skall lagras och finnas tillgängliga för staten. Dessutom skall information om alla mobiltelefoners positioner lagras, vilket innebär att varje mobil blir en spårsändare i statens tjänst. Med datalagringsdirektivet så suddas gränserna mellan privatliv och offentlig information ut. Integritetskränkningen är total. Moderaterna borde i riksdagen, precis som man gjorde i europaparlamentet, stå upp för människors rättigheter och rösta emot förslaget.

Direktivet är i grund och botten Thomas Bodströms skötebarn. Det var han som tog initiativet till direktivet och i ett då oroligt Europa tvingade man igenom ett illa avvägt förslag. Det är inte konstigt att det bara var Socialdemokraterna som röstade för när direktivet 2005 antogs av Europaparlamentet. Våra moderata parlamentariker röstade rätt och röstade nej. Moderaternas delegationsledare, tillika vice partigruppsordförande i EPP, Gunnar Hökmark har beskrivit direktivet som mycket integritetskränkande.

Annons
Annons
Annons