Annons

”Moderaterna bör lämna uppgörelse om migration”

Låt nyanlända bo kvar på asylboenden tills kommunplaceringen kan ske på ett ordnat sätt, skriver författarna.
Låt nyanlända bo kvar på asylboenden tills kommunplaceringen kan ske på ett ordnat sätt, skriver författarna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Migrationsuppgörelsen har visat sig vara otillräcklig i att klara kommunplaceringen av nyanlända, att strama åt anhörig­invandringen och att förenkla regelverket för att få fram fler nya ­bostäder. Därför bör Moderaterna lämna uppgörelsen, skriver M-politikerna Fredrik Schulte och Leif Gripestam.

Under strecket
Publicerad

Fredrik Schulte (M) och Leif Gripestam (M)

Foto: Oskar Karlflo och Olof Holdar

Stora blocköverskridande uppgörelser för att lösa svåra samhällsproblem är en posi­tiv del av svensk politisk kultur. Sam­tidigt finns det en godtrogenhet hos den svenska högern att stanna kvar i upp­görelser trots att förändrade omständigheter gör att de värden och problem som vi ville slå vakt om respektive lösa inte längre tillgodoses.

Ett exempel på detta är den migrationspolitiska uppgörelsen mellan Alliansen och MP efter valet 2010. Efter att Reva-projektet – som handlade om att aktivt uppsöka och utvisa människor som uppe­håller sig illegalt i Sverige – avvecklades försvann det som M fick ut av överenskommelsen. Samma sak är nu på väg att hända med förra höstens migrationspolitiska uppgörelse. Detta då det nu står klart att den varit otillräcklig i att hantera och förebygga effekterna av mottagandet när de som beviljats asyl ska slussas ut i samhället.

Annons
Annons
Annons