Annons
X
Annons
X

"Vattenfalls nedskrivning regeringens fel"

Regeringen har ett ansvar för de gigantiska nedskrivningarna som hotar statliga Vattenfall. Det säger Moderaternas energipolitiska talesperson Lars Hjälmered. Han tycker regeringen har misslyckats när det gäller den politiska styrningen av eljätten.

Notan för Nuon
Foto: Arkivbild

Vattenfall är finansiellt hårt pressat. Då är det extra märkligt att regeringen inte förmår att hålla en enad front i tunga framtidsbeslut. Det anser Moderaterna.

– Det finns en spricka inom regeringspartierna när det gäller framtiden för den tyska brunkolen. Konsekvensen blir att ingen vet vad regeringen vill idag. Är det nedläggning eller försäljning som gäller, frågar sig Lars Hjälmered.

Han påminner om att Moderaterna själva har tagit ställning. Oppositionspartiet stödjer en försäljning av den kontroversiella tyska brunkolsverksamheten.

Annons
X

SvD Näringsliv kunde i morse avslöja att det drar ihop sig till en perfekt storm för Vattenfall. Stora nedskrivningar hotar tre parallella verksamheter under 2015.

Vi har svårt att förstå hur man kan lägga på ytterligare kärnkraftskatt när man vet att lönsamheten är ytterst pressad på grund låga elpriser.

Det är svensk kärnkraft, tysk brunkol och det holländska sorgebarnet Nuon. I ett skräckscenario uppskattar analytiker totalsumman till 60 miljarder kronor. Det skulle i ett yttersta läge kunna leda till ett behov av kapitaltillskott för Vattenfall för att försvara bolagets kreditbetyg.

– Men det kanske allvarligast är hanteringen av den svenska kärnkraften. Vi har svårt att förstå hur man kan lägga på ytterligare kärnkraftskatt när man vet att lönsamheten är ytterst pressad på grund låga elpriser, säger Lars Hjälmered och fortsätter.

– Det klart att det försämrar lönsamheten och i så måtto har regeringen förstås ett ansvar för de nedskrivningar som nu hotar Vattenfall.

SvD Näringsliv har sökt näringsminister Mikael Damberg. Han kommer under onsdagen att kommentera Vattenfall och bolagets finansiellt pressade läge.

Annons
Annons
X
Foto: Arkivbild Bild 1 av 2

Lars Hjälmered, Moderaternas energipolitiska talesperson.

Foto: Pressbild Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X