Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: Moderaterna antar ny biståndslinje

Den svenska bistånds-viljan växer: om två veckor accepterar Moderatstämman enprocentsmålet. Samtidigt använder regeringen rekordmycket av pengarna till annat än bistånd – de har blivit allt viktigare för att betala flyktingmottagandet.

Vem granskar biståndet? är den fråga som löpt genom SvD:s artiklar om det svenska bistånd som framför allt Utrikesdepartementet varje år skickar till FN.

Regeringen är inte omedveten om det där frågetecknet. I budgetpropositionen för 2014 skriver man så här på lite harmsen kansli-svenska: ”Det kan konstateras att multilaterala organisationers resultatrapportering inte fullt ut tillgodoser Sveriges behov av resultatinformation.”

Resultatrapportering eller inte, i år innebär enprocentsmålet att drygt 38 miljarder svenska kronor avsätts till bistånd. Och resultat och effektivitet har Moderaterna upprepat sedan partiet överraskande rakade åt sig biståndsministerposten efter valframgången 2006. Partiets traditionella position har varit att ensamt avvisa enprocentsmålet.

Annons
X

”Ett utbetalningsmål som i själva verket står i vägen för genomförandet av en ansvarsfull utvecklingspolitik” skrev biståndsministern Gunilla Carlsson så sent som 2007.

Moderaterna har haft ministerposten, men faktiskt inte makten över storleken på biståndet. Enprocentsmålet är heligt för de tre mindre borgerliga partierna och regeringen har levt upp till det varje år sedan 2006.

De nya Moderaternas affärsidé är nu inte att behålla kantpositioner av ideologiska skäl, och till Moderatstämman om två veckor föreslår partistyrelsen alltså att enprocentsmålet ska bli partilinje.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är en anpassning till en linje med ganska starkt folkligt stöd – i den senaste SOM-undersökningen svarade 40 procent att det var ett dåligt förslag att minska biståndet, medan 25 procent tyckte att det var ett bra förslag.

  Men de flesta väljare är då inte medvetna om att mycket av de 38 miljarderna går till annat än ”rent” bistånd. Och det gäller mycket mer än det uppmärksammade fallet med biståndsministerns lön – 2013 handlar det om knappt en femtedel av pengarna.

  Under den här regeringen har den andel av biståndet som går till flyktingmottagande i Sverige växt, och är i år fyra miljarder kronor större än någonsin – det motsvarar drygt 12 procent av biståndsbudgeten.

  Den här metoden innebär en uppenbar fördel för de partier som vill ha en generös flyktingpolitik. Man behöver inte betala flyktingvågor, som den nuvarande från Syrien, ur den vanliga budgeten med nedskärningar, skattehöjningar eller inställda reformer.

  Alltså står de flesta partier bakom det det här sättet att använda biståndspengarna. Hårdast kritiker är Sverigedemokraterna, som när Moderaterna svängt kommer att vara ensamma om att säga nej till enprocentsmålet, och om att drastiskt vilja minska flyktingmottagandet.

  Göran Eriksson analyserar politik i SvD.

  Biståndet slukas i FN:s svarta hål svd.se ”Ingen har granskat UD på riktigt” svd.se Jenny Nordberg granskar FN blog.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X