Annons
X
Annons
X

Moderater backar upp Billström

Statsminister Fredrik Reinfeldt riktar skarp kritik mot migrationsminister Tobias Billström efter uttalandet i DN igår. Men flera moderata kommunalråd runt om i landet tycker saken är uppförstorad och backar istället upp Billström.

Migrationsminister Tobias Billström (M) har fått massiv kritik efter uttalandet i DN i går om människor som gömmer flyktingar. Nu senast från sin egen chef, statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Han har på sistone brustit några gånger och det är försvårande att det har skett vid flera tillfällen. Därför har jag gjort klart för Tobias Billström att vägen för att återvinna förtroendet går via att han håller sig till den humana inriktning vi har på politiken och att han arbetar hårt för att återvinna sitt förtroende, säger Reinfeldt till TT.

Men bland moderata kommunal- och oppositionsråd runt om i landet backas Tobias Billström upp. Fredrik Bergkvist (M), oppositionsråd i Norrköping, tycker inte att Billström uttalande är särskilt kontroversiellt. Saken har enligt honom blåsts upp av Stockholmsmedier.

Annons
X

– Han har ju själv tagit avstånd från den plumpa formuleringen. I sak är det inget fel med hans uttalande, säger han.

Bergkvist har fullt förtroende för Billström och tycker inte statsminister Fredrik Reinfeldt ska göra något överilat.

– Det är väldigt lätt att offra en minister. Frågan är vad får du istället och vad som blir bättre.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han får medhåll av Mats Green, moderat kommunalråd i Jönköping.

  – Jag reagerade inte på uttalandet över huvud taget, han har gjort ett stort arbete som minister. Man ska akta sig för att tolka allt in absurdum. Jag vet att jag pratar för många när jag säger att Tobias Billström har brett stöd i partiet, säger han.

  Paul Lindvall (M), kommunalråd i Linköping, förstår kritiken mot Billström, men tycker att en ursäkt räcker.

  – Uttalandet var inte bra formulerat, desto bättre att det kom en snabb ursäkt, säger han.

  Anja Sonesson, moderat oppositionsråd i Malmö, vill inte kommentera Billströms uttalande.

  – Jag tycker det är bra att han har bett om ursäkt, i övrigt har jag inga kommenterar, säger hon.

  Hur tror du det här påverkar samarbetet med Miljöpartiet?

  – Det kan jag inte kommentera, jag jobbar inte på den politiska nivån.

  Bland de moderata kommunpolitiker som SvD har pratat med är Elisabeth Unell (M), oppositionsråd i Västerås, mest kritisk till Billströms uttalande.

  – Det är ett helt oaccaptabelt uttalande. Det är bra att han bett om ursäkt. Jag förutsätter att man jobbar vidare med det här och hanterar det på bästa sätt.

  Även Jonas Ransgård, oppositionsråd i Göteborg, är kritisk.

  – Jag håller med reinfeldt, dumt sagt bra att han bett om ursäkt. Jag har träffat honom flera gånger och förutsätter att han inte har någon ond avsikt, säger han.

  Reinfeldts sågning av Billström svd.se/8012842.svd

  Leonard Goldberg

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X