Annons

Thomas Gür:Moderata principer krockar fortfarande

Mars 2011. Mikaela Valtersson, Maria Wetterstrand, MP, och statsminister Fredrik Reinfeldt. Den borgerliga regeringen och Miljöpartiet presenterar överenskommelse om migrationspolitik.
Mars 2011. Mikaela Valtersson, Maria Wetterstrand, MP, och statsminister Fredrik Reinfeldt. Den borgerliga regeringen och Miljöpartiet presenterar överenskommelse om migrationspolitik. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Under strecket
Publicerad

Trots de skärpningar av migrationspolitiken som Moderaterna vidtagit från våren 2015 till arbetsstämman i början av denna månad, finns det ändå en hållning som partiet inte vill göra rent hus med.

Det är den princip som fastställdes i Migrationspolitiska överenskommelsen, MÖK, i mars 2011 som Alliansen ingick med Miljöpartiet, och som innebar en utvidgning av ”rätten till subventionerad hälso- och sjukvård” för ”personer som håller sig undan verkställighet av ett beslut om avvisning eller utvisning samt personer som befinner sig i Sverige utan att ha ansökt om nödvändiga tillstånd för att vistas i landet”. Och principen att ”för barn som vistas i landet utan tillstånd ska rätten till skolgång utökas”.

Annons
Annons
Annons