Annons

Moderat-nej till kvotering i bolag

Moderaterna säger nej till statligt påtvingad kvotering av kvinnor i bolagsstyrelserna. Samtidigt ska partiet enligt beslutet på partistämman ”arbeta aktivt och våga pröva olika lösningar” för att öka jämställdheten.

Under strecket
Publicerad

Beslutet blev en kompromiss i den högre politiska skolan efter en flera timmar lång debatt bland de 200 ombuden. De flesta var väldigt tydliga i sin kritik över att partistyrelsen ens vågat öppna för möjligheten till kvotering. Det ansågs dels vara kränkande mot kvinnor, dels strida mot äganderätten.

– Den dörren måste vi stänga för gott, en gång för alla. Det vore en björntjänst för kvinnorna om man genomförde det, det skulle stjäla uppmärksamheten från verkliga lösningar för jämställdheten, sade Jessica Rosencrantz, från Stockholm.

Riksdagsledamoten Isabelle Jernbeck, påpekade att hon inte vill vara representerad av någon för att hon är kvinna utan för att hon har åsikter som stämmer med hennes egna.

Samtidigt var det också flera som underströk att det är ett problem att bolagen inte tar tillvara fler kompetenta kvinnor. Olof Lavesson, Skåne, sade att han var emot kvotering. - Men jag kan inte blunda för hur det ser ut med obalansen mellan könen i bolagsstyrelserna.

Även Susanna Haby, från partistyrelsen pläderade för möjligheten till kvotering.

Annons
Annons

– En kvotering gör inte att kvinnor blir offer. Frågan som måste ställas är i stället varför man inte vill ha den kompetensen i bolagsstyrelserna. Där finns det en del att göra, sade hon.

Finansmannen och ägarproffset Gustav Douglas från partistyrelsen ville inte stödja idén om att kvotera in kvinnor, men konstaterade att det är för få kvinnor i bolagsstyrelserna.

– Det behövs någon form av knuff på ägarna för att ändra på det, däremot inte lagstiftning, sade han.

Och det var till slut hans kompromissförslag som vann stämmans gillande. Men exakt hur det ska uttolkas var helt omöjligt att svara på för bland andra partisekreteraren Sofia Arkelsten.

Men finansminister Anders Borg anser inte att frågan om könskvotering ska avföras från dagordningen. Han menar att en bolagsstyrelse har många andra och tuffa krav att uppfylla, men även jämställdheten är viktig.

– Vi måste fortsätta titta på frågan, vi ska inte avföra den. Det måste bli bättre där kvinnorna kommer till sin rätt i bolagsstyrelserna och därför vill jag att frågan hålls vid liv, säger Anders Borg.

Kvotering splittrar Moderaternablog.svd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons