Annons
X
Annons
X

Modehaussen över – butiker i konkurs

Svenskarna spenderade nära 74 miljarder kronor på kläder, skor och accessoarer förra året. Men nu är de goda åren över för modebranschen. Kärvare tider väntar.

Av TT
Nitty Gritty är en av de modebutiker som gått i konkurs.
Nitty Gritty är en av de modebutiker som gått i konkurs. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Hushållens modeshoppande ökade förra året med sex procent eller 4,3 miljard kronor jämfört med 2006, enligt en sammanställning som modebranschtidningen Habit gjort.

– Tillväxten är fortfarande hög, men siffrorna är inte lika höga som 2006. Därför tror vi att det stora tillväxtsprånget nog har kulminerat, säger Habits chefredaktör Maya Saksi.

Mindre pengar i plånboken när konjunkturen viker drar ned svenskens shoppinglust. I somras gick både Jenny Hellström och Nitty Gritty i konkurs. Maya Saksi blir inte förvånad om fler får slå igen butiken framöver.

Annons
X

– De som drabbas är de som inte har fått ett starkt fotfäste på marknaden, entreprenörer som inte har gått igenom en tidigare lågkonjunktur och märken som inte har positionerat sig hos butiksförsäljare och hos konsumenterna. De kommer att få det tufft, säger Maya Saksi.

Detta gäller inte framgångssagan Odd Molly. En stor designkunskap i kombination med ett knivskarpt affärssinne håller bolaget kvar på shoppingkartan även i svårare tider, enligt Maya Saksi.

– Odd Molly har haft en klar strategi från början. De har både satsat på design, men de har också byggt upp företagssidan – och det gjort det parallellt.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är det som krävs i dag för att lyckas på modemarknaden, säger Maya Saksi.

  Hon är förvånad över att många modeföretag har plöjt ned mycket pengar på att öppna nya butiker.

  – En stor del av pengarna som de har fått in under de goda åren har de satsat på nyetableringar, snarare än att lägga undan lite pengar i kassan.

  Är det en klok strategi?

  – Svårt att uttala sig om ännu. Jag har höjt en varningens finger och blickat tillbaka till IT-boomen där man en gång använda samma strategi, säger Maya Saksi.

  TT

  Annons
  Annons
  X

  Nitty Gritty är en av de modebutiker som gått i konkurs.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X