SvD Perfect Guide

Modefotografens 5 starkaste bilder

Irving Penn intar Fotografiska med sin klassiska fotokonst.

Text: Victor Johansson - 16 juni 2017
Annons

Nu intar Irving Penn Fotografiska med utställningen Resonance – photographs from the Pinault collection. Med anledningen av 100-årsfirandet av modefotografen presenteras en retrospektustställning som sträcker sig från 1940-tal till 1990-tal.

– Detaljstudier av vardagliga ting så som cigarettfimpar, pappersmuggar eller benbitar porträtterades i samma perfekta harmoni som haute couture, supermodeller och vanliga arbetare, säger utställningsansvariga Johan Vikner.

Irving Penns främsta talang som fotograf var hans känslighet. Där andra fotografer briljerade med ljussättning, objektiv och vinklar var Irving Penns styrka den egna skörheten. Det var förmågan att känna in sin omgivning som gjorde honom till en av tidernas största modefotografer.

– När känsliga människor ska porträtteras framför kameran lägger de an ett ansikte som de tror är det rätta att visa världen, berättade Irving Penn. Det som ligger bakom den fasaden är ofta vackrare än vad objektet själva vet eller vågar tro.

Med klassiska porträtt på alla från David Bowie och Audrey Hepburn till Grace Kelly och Miles Davis tillhör Irving Penn världens främsta fotografer. Nu intar han Åmells konsthandel i Stockholm med utställningen Fashion. En samling verk som summerar hans karriär som modefotograf och sträcker sig från 50-talets haute couture till 70-talets moderna modeplåtningar.

Annons
Annons

– Ett bra fotografi kommunicerar ett faktum, berör ett hjärta och lämnar betraktaren som en förändrad människa, förklarade Irving Penn. Summerat i ett ord är ett bra fotografi effektivt.
Resonance – photographs from the Pinault collection på 16 juni till 1 oktober på Fotografiska.

Modellen Gemma Ward i en Balenciaga-klänning designad av Nicholas Ghesquière. Publicerad i Vogue 2005.

1995 mötte Irving Penn Al Pacino i New York för att fotografera honom för Vogue. Det blev ett porträtt som fångade den legendariska skådespelaren med garden nere.

Truman Capote, New York, 1965. Den hyllade författaren hade precis släppt romanen Med kallt blod när han satt modell för Irving Penn. Fotot publicerades i Vogue.

Fotot Black and white fashion with handbag. Bilden tillhör fotoserien The black and white idea som publicerades i Vogue 1950. En av bilderna från serien blev Vogues mest kända omslag någonsin. Detta var dessutom den första svartvita bilden att pryda tidningens omslag sedan 1910.

New York, 1995. Modellen Shalom Harlow i en hatt designad av Philip Treacy. Publicerad i Vogues aprilnummer.

Annons