Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Modemästarens 5 mest ikoniska bilder

Text: Victor Johansson - 21 februari 2017
Annons

1 / 6

Han har fotograferat Prinsessan Diana med pärlor och tiara och Angelina Jolie med cigarett och champagneglas. Jennifer Lawrence förevigade han topless med papegoja på handen och Kate Moss plåtade han avklädd i ett djungelbuskage i Karibien.
Den franska modefotografen Patrick Demarchelier har fotat de senaste 50 årens största ikoner. Från kungligheter och skådespelare till musiker och modeller. Nu kommer han till Fotografiska i Stockholm med utställningen Lumière: en samling fotografier som summerar en karriär som sträcker sig från tidlösa personporträtt till klassiska modefotografier.
– Varje dag är ett äventyr som fotograf och det spelar ingen roll om det gäller mode, porträtt eller helt egna projekt, säger han. Det är alltid intressant vad dagen kommer att resultera i. Att nu ställa ut på Fotografiska, som jag hört så mycket gott om, ska bli mycket spännande.

Annons
Annons

2 / 6

Prinsessan Diana i en klassisk wet look. Patrick Demarchelier blev den första ickebrittiska fotografen som fick plåta kungligheten.

Annons
Annons

3 / 6

Jennifer Lawrence fångades i ett djungeltema när den franska fotografen plåtade henne för Vanity Fair 2014.

Annons
Annons

4 / 6

Nicole Kidman i tyska Vogue 2013. Ännu en Hollywoodlegendar framför den franska linsen.

Annons
Annons

5 / 6

Kate Moss förevigad i New York 1992. Ett klassiskt foto i Demarcheliers katalog.

Annons
Annons

6 / 6

1999 hoppade Patrick Demarchelier på ett flyg till Los Angeles för att ta den här bilden på Angelina Jolie.

Annons