Mode blir inte särskilt bra radio

Under strecket
Publicerad
Annons

Michel Houellebecq har, så fransman han är, lyckats med ett litet filosofiskt, litterärt trick i Derridas anda. Han har skrivit en matris. Romanen Plattform är inget annat än 90-talsfeminismens matris. Helt enkelt den patriarkala gjutform som formar ett feministiskt medvetande. Romanen är omöjlig att läsa utan feminismen, den blir i alla fall meningslös utan den och är inte därför ett mästerstycke, men därför ett så perfekt avtryck av samtidens viktigaste kulturdebatt att den helt saknar fogskarvar.
Vågen försökte i går avgöra om Houellebecq är en stor författare eller inte. Det blev ett
underhållande panelprat eftersom Houellebecq väcker känslor som direkt får röstläget att hamna lite högre i halsen. Föga förvånande sades det att hans provokationer är tröttande och att han är spekulativ. Desto mer förvånande sade ingen att han faktiskt är en visserligen lätt galen men mycket allvarlig nyliberal debattör vars matris på intet sätt är ironisk. Problemet är väl att om man tar hans teorier på allvar blir det hela så mycket farligare än litteratur.

Annons

Det nya måndagsprogrammet P1 Mode sändes för andra gången i går. Ett program som lider av samma misstag som tidigare drabbat radions designprogram, vilket i grund och botten är samma sorts misstag som gjorde att plastcykeln inte sålde särskilt bra och att Hubbleteleskopet inte fungerade. Nämligen att det är feltänkt redan från början. Mode blir inte särskilt bra radio. Om en axelvadd av Pierre Cardin diskuteras så vill jag faktiskt se den. Kalla mig banal, men det är samma banalitet som alla modemagasin bygger på. Att mode är något som syns.
Gärna på långt håll.
Mode behöver visserligen inte handla om kläder. Det finns väl för övrigt inte en moderedaktör som inte haft den devisen tryckt på en t-shirt någon gång. ”Mode är framförallt attityd” sa till exempel Susanne Pagold i måndags. Men för att ha en så begåvad redaktion gav P1 Mode uttryck för en synnerligen trygg attityd. Huvudnumret var Coco Chanel. Ett nästan farligt musealt val även om det nu råkade vara 80 år sedan hon lanserade den lilla svarta.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons