Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Hälsa

”Mobiltelefonerna gör oss till hundar”

Mobiltelefonens förmåga att hålla oss fokuserade har fått forskare att likna den med en drog.
Mobiltelefonens förmåga att hålla oss fokuserade har fått forskare att likna den med en drog.

Överläkaren och författaren Anders Hansen förklarar varför mobilerna förslavar oss.

Text: Anders Hansen - 9 mars 2017
Annons

Tidigare roade jag mig med att titta på vad folk läste på bussen. Satt de försjunkna i en roman – och vad läste de i så fall? Dostojevskij eller Marklund? Det nöjet är över nu. Alla, precis ALLA, på bussen stirrar numera ner i sina mobiler.

Mobiltelefonens oöverträffade förmåga att hålla oss fokuserade har fått forskare att likna den med en drog.

Amerikanske hjärnforskaren David Linden jämför med hur man tränar en hund.

Mobiltelefonens oöverträffade förmåga att hålla oss fokuserade har fått forskare att likna den med en drog.

Säg att du vill lära en hund att sitta. Till din hjälp har du ett köttstycke. Antingen kan du be hunden sitta och, om den lyder, ge den hela köttstycket. Det som händer i hundens hjärna är att en stor mängd dopamin frisätts i belöningscentrum. Dopamin är ett ämne som reglerar välbefinnande och frisättningen kommer göra att jycken mår toppen.

Hunden kopplar beteendet – alltså att sitta på befallning – till välmående, och kommer omedelbart att sätta sig om du ber den igen. Men om du inte ger den en ny köttbit nästa gång, hur länge kommer den då lyda din befallning? Inte särskilt länge.

Annons
Annons
Anders Hansen är överläkare i psykiatri och författare.

Anders Hansen är överläkare i psykiatri och författare.

Anders Hansen är överläkare i psykiatri och författare.

En annan strategi är att dela upp köttbiten i hundratals småbitar. Varje gång hunden sätter sig får den en liten köttbit. Resultatet blir att hundens hjärna frisätter en liten dos dopamin. Inte särskilt stor, men en dos som ändå är märkbar. När detta upprepas hundratals gånger kopplar hunden beteendet till dopaminkicken bättre. Resultat: du har en perfekt tränad jycke som lyder dig lång tid framöver.

Vad har detta med internet att göra?

Internet fungerar på precis samma sätt, menar David Linden. Varje gång vi plockar upp telefonen och noterar en Facebook-like eller nytt sms frisätts en liten dos dopamin. Inte stor, men tillräcklig för att vi ska märka den. Och när vi upprepar detta hundratals gånger om dagen blir vi perfekt ”tränade” att plocka upp våra mobiler så fort vi sätter oss på en buss.

Varje gång vi plockar upp telefonen och noterar en Facebook-like eller nytt sms frisätts en liten dos dopamin.

Är det farligt då?

Sanningen är att ingen vet. Personligen tror jag att vi människor just nu – i och med digitaliseringen – utsätter oss för ett gigantiskt experiment. Ett experiment som kommer få både positiva och negativa följder. Att vara ständigt uppkopplad skapar en stress som förmodligen är skadlig för vissa. Dessutom störs hjärnan av ständiga avbrott och det tar åtskilliga minuter innan man återfår skärpan om man hela tiden kastar ett öga på mobilen.

Nora Volkow, en hjärnforskare som Time utnämnt till en av världens 100 mest inflytelserika, berättade för mig att hon ofta slår på flygplansläget i ett par timmar för att få arbetsro.

Jag har bestämt mig för att börja göra detsamma.

Anders Hansen senaste bok ”Hjärnstark – hur motion och träning stärker din hjärna” är en storsäljare som givits ut i ett stort antal länder. Han blev även årets författare när Hälsopriset 2017 nyligen delades ut.

Annons