Annons

Mobiloperatörerna är desperata

Mobiloperatörerna håller på att tappa kontrollen över användarnas kommunikation. Möjligheten att ringa via ip-telefoni även mobilt har fått mobilföretag att anklaga kunder för kriminella handlingar. Men detta synsätt hämmar utvecklingen av nya innovartioner och är inget långsiktigt sätt att arbeta, skriver Torbjörn Sjöström och Mats Elzén på Streamtel.

Under strecket
Publicerad

De senaste veckorna har det pågått en debatt kring vilken typ av tjänster som är tillåtna hos de stora mobiloperatörerna. Bakgrunden till denna diskussion är att vi befinner oss mitt i ett teknikskifte där tekniken gör det möjligt att kommunicera på allt flera sätt, och med hjälp av både smartphones och datorer.

Debatten handlar om att operatörerna vill hindra ”gratistelefoni” i sina nät. Allt fler använder ip-telefoni, som till exempel Skype och Viber, i sina smartphones. Något som inte ses med blida ögon av operatörerna. En operatör jämför sin rätt att blockera ip-telefoni med sin policy att hindra nedladdning av barnporr, en annan jämför ”brottet” med att tjuvkoppla elnätet hemma. Men det finns en hake i dessa något desperata jämförelser: Det är inget brott att använda internet för kommunikation.

Annons
Annons
Annons