Annons
X
Annons
X

Mobilen räcker i Sveriges första personallösa mataffär

Efter en sen och lång bilfärd till den närmaste öppna livsmedelsbutiken, med ett skrikande spädbarn i baksätet, bestämde sig Robert Ilijason för att det fick vara nog. Han startade en egen butik – som är öppen dygnet runt.

[object Object]
Varor i affären i Viken scannas av med en app i telefonen. Foto: Jan Olsen/AP

39-årige Robert Ilijason bor i Viken utanför Helsingborg och jobbar som it-specialist. Numera är han också mataffärsägare.

Dörren till hans affär öppnas genom en app, sedan används telefonen till att scanna varorna och i slutet av månaden får kunden en faktura med månadens inköp.

Affären har basvaror som mjölk, bröd, socker och blöjor men inga tobaksvaror eller receptfri medicin, på grund av stöldrisken.

Annons
X

– Min ambition är att sprida detta till andra små orter. Det är helt otroligt att ingen tänkt på detta tidigare, säger Robert Ilijason till AP.

Raymond Arvidsson besöker affären. Foto: Jan Olsen/AP

Stora köpcentra i närheten av städerna har de senaste åren slagit ut stora delar av landsbygdens små affärer. Därför hoppas Ilijason att butiker som hans kan vända utvecklingen, genom att spara personalkostnader och komma närmare invånarna.

Det enda som behöver göras av människor för att hålla igång butiken är att stapla varorna på hyllorna. Det sköter Ilijason. Sex övervakningskameror håller koll på den 45 kvadratmeter stora butiken och ett automatiskt sms skickas till Ilijason om dörren är öppen i mer än 8 sekunder.

En utmaning för affären är att få kunderna att vänja sig vid systemet.

– Jag vet inte om äldre kan hantera den här tekniken. Ibland förstår jag den inte, säger 75-årige Tuve Nilsson.

Raymond Arvidsson är väldigt nöjd med sitt besök i affären.

– Inga köer. Snabbt in, snabbt ut. Jag gillar det, säger han med ett leende.

Annons
Annons
X

Varor i affären i Viken scannas av med en app i telefonen.

Foto: Jan Olsen/AP Bild 1 av 2

Raymond Arvidsson besöker affären.

Foto: Jan Olsen/AP Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X