Mobila spel förändrar marknaden

Under strecket
Publicerad
Annons

Traditionellt har spelen funnits med i mobilen redan vid köpet. Spelen har i praktiken specialbyggts för varje typ av mobiltelefon och har varit nära kopplade till operativsystemet, det program som styr hur mobilen arbetar. Att flytta ett spel från en Nokiamobil till en mobil från Sony Ericsson, eller tvärtom, har därför inte varit att tänka på.
Nu står hela spelbranschen inför en stor förändring när det börjar bli möjligt att efterhand ladda ned nya spel till mobilerna. Målet är att speltillverkarna ska kunna göra en version av ett spel som sedan används i alla mobiler, oavsett tillverkare och modell.
Men det kommer att ta tid innan man når så långt, om man nu någonsin gör det.

Så hur kommer då den här marknaden att se ut? Tills vidare kommer vi ännu ett tag att ha specialbygga spel för en viss telefonmodell. Men alternativen är på väg. Den som vill göra riktigt stora mobilspel för flera tillverkare kan exempelvis göra spel för operativsystemet Symbian. Symbian kommer att användas i flertalet av de
ledande tillverkarnas mest avancerade mobiler.
Men då missar man marknaden för enklare mobiler. Omkring 70 procent av alla mobiler som säljs finns i de lägre prisklasserna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons